Kom och lär av våra lantråd!

I morgon onsdag är folkhögskolan i Pålsböle place to be. Mellan klockan 19.00-21.00 inleder vi för första gången någonsin ett rundabordssamtal dit samtliga åländska nu levande lantråd bjudits in.

Skälet är enkelt och bottnar i de utmaningar den åländska självstyrelsen står inför. Relationerna mellan Åland och Finland har inte på snart etthundra år sedan varit lika frusna som i dag. Mot den bakgrunden ska vi under ledning av moderatorn och folkrättsjuristen med mera Göran Lindholm lära oss av historien, analysera dagsläget och ta sats mot framtiden.

Paneldeltagarna har varit med om att skapa vår moderna självstyrelse; den senaste revisionen, frimärkena, daleraffären, klumpsumman, övertagandet av Ålands radio & TV, EU-inträdet, kriser och möjligheter som tillsammans skapat landskapet Åland.

Platsen är historiskt högintressant. Det var där som Ålandsrörelsen uppstod för etthundra år sedan. Nu är det dags att sätta ny fart på självstyrelsen och landskapet. Häng med och lyssna och prata. Det bjuds på kaffe och tilltugg!
Moderator: Göran Lindholm.

Inbjudna: Folke Woivalin, Sune Eriksson, Ragnar Erlandsson, Roger Jansson, Roger Nordlund, Viveka Eriksson, Camilla Gunell och Katrin Sjögren.

Välkomna till det första rundabordssamtalet och diskussionen kring hur den åländska självstyrelsen utvecklats. Platsen är folkhögskolan i Pålsböle...
...där den här stenen rests till minnet av att självstyrelsen tog sin början just på denna plats, den 20 augusti år 1917. Detta resulterade i ett nytt möte den 29 december samma år.

Så här såg det ut när man krävde återförening med Sverige. Detta resulterade senare i uppvaktningen av Gustav V och så småningom i Ålandsöverenskommelsen där Sverige garanterade Ålands svenskspråkighet och kultur.

Kommentarer

Populära inlägg