Nyttig utblick mot världen

Sorlet låg tätt över Alandica i går när Ålands Näringsliv ordnade Näringslivsdagen. Omkring tvåhundra av de som varje dag gör affärer på Åland kom för att prata och lära.

Ålandsbankens Peter Wiklöf inledde med att visa skillnaden mellan finländsk och svensk ekonomi. Den är uppseendeväckande. Sedan år 2007 har Finland tappat mark medan Sverige gått som tåget och bara överträffas av Norge i Norden. Sverige har gjort i stort sett allt rätt medan Finland fortfarande letar formen. Detta skapar massor av möjligheter för Åland som ju ligger strategiskt bra placerat för satsningar västerut. Hittills har det inte riktigt skett. Finland köper femtiosex procent av den åländska exporten på totalt 268 miljoner euro medan Sverige tar hand om bara nio procent. I detta måste finnas massor av möjligheter.

Han fortsatte med att enkelt förklara varför Åland i matematiskt och utvecklingsmässigt hänseende behöver mer invandring. I dag är 35 procent av alla ålänningar födda någon annanstans. Vi har ändå bara fyra procents arbetslöshet. Detta betyder att samhället helt enkelt inte skulle fungera utan inflyttning. Utan nya ålänningar skulle företag tvingas stänga eller flytta till någon annan ort. Det är alltså fullständigt nödvändigt med ännu fler människor till vår ö.

”Blir världen bättre?” Det frågade sig gotlänningen Staffan Landin och gav själv svaret. Ja. Gå själv till Gapminder och lek med siffror och statistik och länder. Hur man än vrider pekar allt åt det bättre och det är viktigt att minnas när verkligheten ibland serverar citroner. På det stora hela är vi friskare och klokare! Läs också hans blogg där han på ett mästerligt vis plockar fram verkligheten som främlingsfientliga krafter i världen väljer att blunda för. Landin kallade dem för faktaresistenta, vilket är ett skoj uttryck!

Han hänvisade också till en intervju med kändisföreläsaren Hans Rosling som jag själv lyft fram i ett tidigare blogginlägg. Se det här, längst ner på sidan.

Dagens kanske största behållning var dock Cecilia Andrén Nyström som berättade hur hon med fotbollens hjälp skapat en rörelse som sträcker sig från Afrika till Åland och som går ut på att stärka tjejers självförtroende. Det var verkstad mer än snack, hon har med kraften i idrotten till stöd förändrat en del av världen och bättre än så blir det aldrig. Läs mer om organisationen här.

Så här skrev jag från fjolårets Näringslivsdag och så här såg det ut något år tidigare då beachvolleycirkusen drog in över staden samma dag.

Trevlig helg.
De här graferna illustrerar glasklart varför Åland i ännu högre grad borde söka affärerna i Sverige än i Finland. Fast helst både och såklart! 
Här visar Staffan Landin hur den extrema fattigdomen i världen är på väg att försvinna.
Mathias Sundberg belönades för ungt entreprenörskap... 
...liksom Hanna Dahlblom. Det är en fröjd att se att unga ålänningar vljer att förändra sin framtid istället för att göra som alla andra alltid gjort. Ungdomar ÄR inte latare i dag än förr och det lyfte jag för något år sedan.
Cecilia Andrén Nyström nöjde sig inte med att bara vara en fotbollstränare. Hon bestämde sig för att förändra folks liv och har hittills lyckats!

Kommentarer

Populära inlägg