30 år sedan Kekkonen

I dag har det gått trettio år sedan Urho Kaleva Kekkonen dog. Han var då åttiofem år gammal och enligt rapporterna svårt dement. Några journaler över sjukdomstillståndet har dock aldrig publicerats. Kekkonen är den president som suttit vid makten längst av alla i Finland, mellan 1956-1982.

Urho Kekkonen var på många sätt en man som höll Åland extra kärt. I samband med självstyrelsens femtioårsjubileum yttrade han följande ord i sitt festtal:

”När tjugofemtusen människor slår vakt om sin självbestämmanderätt kallas de separatister, och ibland ännu värre ord. Men när fem miljoner gör samma sak, då spelar man Finlandia.”
En som minns Kekkonen var dåvarande lantrådet Folke Wowalin som själv berättar om sina fisketurer med Kekkonen i svenska Yle. Detta är mycket coola stories!

Här berättar kyrkoherde Joe Brandt om den sista fisketuren och det förtroliga samtal han hade med president Kekkonen.

Förutom fiske gillade Urho Kekkonen också jakt. Men efter mordet på John F Kennedy fick livvakterna följa med ut i skogen. Det slutade inte bra...

I dag är det för övrigt också nittiotvå år sedan Paavo Nurmi slog världsrekordet på 10.000 meter. En av få löpare som vann mot Nurmi var ålänningen Frej Liewendahl som stoppades att delta i OS av just Urho Kekkonen som krävde att Liewendahl skulle förfinska sitt namn. Av det blev inget och en karriär tog slut. Den historien finns här.
I dag har det gått trettio år sedan Urho Kekkonen dog, bruten av sjukdom. Bilden är från nyårstalet år 1959.

Kommentarer

Populära inlägg