Formidabel bok om Godby

En splitterny bok har sett dagens ljus och jag är djupt imponerad. Dess namn är ”Från bondby till centralort” och den handlar om Godby, platsen där jag växte upp och lärde mig vad som är viktigt här i livet. Skribenten Conny Andersson, layoutaren Fredrika Sundberg och redaktionen med Christer Carlsson, Fjalar Eklund, Solveig Gestberg har gjort ett jättejobb med att dokumentera människor, byggnader och händelser i Ålands, och därmed världens, mest centrala plats – Godby!

Boken är fyllig men absolut inte tråkig, layouten är generös och texterna lätta att läsa. Här ryms historia och karaktärer och bakgrunden till några hyperintressanta företag. Bland annat Optinova har vuxit upp ur den finströmska myllan.

Här sträckläser jag om polis-Helge, Eitel, Mattssons, Carlstedt, Linnea, Gerda och alla andra legender som presenteras och hyllas på de 152 sidorna. Jag påminns om att hela Ålands sjukhus i tiderna fanns i Godby (nuvarande kongresshotellet etc). Det byggdes för att stöda arbetet med Bomarsunds fästning som pågick som värst. Men bland alla fästningsbyggare gjorde man av allt att döma mer än bar sten. Det var rätt mycket partaj och håll-i-gång också. Av sjukhusets tolv sängplatser var tio vikta för syfilispatienter...


Den här boken är ett mycket bra exempel på hur enkelt och viktigt det är att berätta den historia som skapat vardagen. Skulle jag ha en enda åsikt vore det kanske att storyn om Kåken saknas. Där var vi många som utvecklades och trivdes och... gjorde sådant som unga gör. Den historien ska jag själv berätta en dag när inspirationen faller på. Om spik istället för säkringar i elskåpet. Om brandsläckare och stjärnraketer. Om kanonslag och pingismatcher och...

Avslutar med Den Fridsammes (aka Mamres Lund och på riktigt Axel Danielsson, legendarisk journalist på Ålandstidningen) beskrivning av en godbybo. Den är alltjämt klockren:
”Varje godbybo, han må vara en än så ringa person, har något av herrskap över sig. Det är skick och fason över honom. Han vet det själv.”
Ut och köp denna bok och njut av kraften i berättelserna.

Så här ser framsidan ut till en nyutgiven och fantastisk bok om Godby, Ålands hjärtpunkt.
Tillsammans med Ålandstidningen gjorde jag en gång för länge sedan en trip down the memory lane till Kåken. Snart ska jag berätta hela den historien!

Kommentarer

Populära inlägg