Länge leve uppfinnarna

Tack vare alla dessa människor som vägrat följa strömmen har världen gått vidare och framåt. Det handlar om kommunikation, politik, idrott, kultur och mycket mer. Bara genom att göra annorlunda når man de nya höjderna. I denna blogg har jag ofta hyllat dessa olika entusiaster som lämnar det inrutade vardagslivet för nya utmaningar, jag försöker själv göra det så ofta jag kan. Livet utanför boxen är både inspirerande och lärorikt.

I dag hyllar vi därför bröderna Joseph och Étienne Montgolfier som år 1783, denna dag, lyckades skicka upp den första varmluftsballongen med mänskliga passagerare. Bröderna var födda i en mycket välbärgad familj och var redan från barnaår fascinerade av det faktum att papperspåsar tog till väders när man satte dem över en öppen eld. Hela deras historia finns här.

Andra föregångare som lyfts fram här är till exempel:
Galningen som hoppade från tusen meters höjd och dessutom övertalade sin hustru att göra likadant.
Den självlärde amerikanen som satte ljus över hela världen.
Nelson Mandela. Förklaringar är överflödiga.
Österrikaren som med hjälp av ålänningen Christoph Treier hoppade fallskärm från 39.000 meter.
Kemisten som uppfann syret.
Professor Alf Rehns genomgång över knäppskallarna som skapade succér.

Och mycket mer.

Så här såg det ungefär ut när bröderna Montgolfier experimenterade. Första flygturen innehöll tre passagerare, ett får, en anka och en tupp vilka alla överlevde flygturen och landade helskinnade tre kilometer från startplatsen. Bland åskådarna fanns Ludvig XVI, Marie Antoinette och Benjamin Franklin.

Kommentarer

Populära inlägg