Hårda bud förr i tiden

Hej då Shetland och tack för denna gång! Det har varit inspirerande, festligt och hedrande att ha varit på plats i samband med den stora idrottsgalen. Jag återkommer med bilder! 

Under avdelningen historiska nedslag är det i dag också etthundrafem år sedan den sista avrättningen ägde rum i Sverige. Den som strök med var kyparen, värdshusvärden och spårvagnsföraren Alfred Ander. Han var trettiosju år gammal och hade dömts till döden för ett brutalt rånmord. Vägen dit var förutsägbar. Han var en odåga och suput och hustrumisshandlare och mycket mer. Den historien visar vikten av att alltid hålla barnperspektivet i minnet och aldrig lämna någon bakom.

Mordet som innebär slutet för Anders framfart ägde rum i Gerells växelkontor i Stockholm. Kassörskan Viktoria Hellsten blev brutalt ihjälslagen och Alfred Ander drog iväg med pengarna.

Domen var oomstridd och döden kom med hjälp av den giljotin som införskaffats från Frankrike några år tidigare. (Begagnad får man förmoda, Frankrike var på den tiden en varm anhängare av hårda bud.) Dödsdomen blev den sista i Sverige. Eller för ögonblicket i varje fall senaste.

Här ska vi akta oss för att plocka fram pekpinnarna. På Åland hade vi ännu värre saker för oss några hundra år tidigare.


Ungefär så här kunde en giljotin se ut på den tiden det begav sig. Det är i dag etthundrafem år sedan den senast användes i Sverige. Gissnings- och förhoppningsvis ska den aldrig användas igen.

Kommentarer

Populära inlägg