Danska fiskar blev åländska

I går hade jag nöjet att vara med då 120.000 danska forellyngel blev åländska och pumpades från långtradare till bassänger. Efter att ha kläckts i tankar i det dejliga landet längre söderut simmar de numera omkring i nybyggda jättetankar i Fifax fiskodling i Eckerö. Det är nytänkande på riktigt och en av lösningarna till att skapa ett hållbart samhälle

Utmaningar saknas såklart inte. Det gäller till exempel att hitta de konsumenter som är villiga att betala lite mer för sådan mat vars miljöpåverkan är minimal. Detta borde inte vara omöjligt, hållbarhetstanken växer sig starkare för var dag som kommer och varje miljölarm som hörs.

I dag odlar vi i runda slängar 5.000 ton forell i havet kring Åland i tjugofem olika anläggningar. Det är en bra affär och skapar många arbetsplatser men är absolut inte bekymmersfritt. Utsläppet från dessa odlingar motsvarar en tredjedel av kvävebelastningen och sjuttio procent av  fosforbelastningen på de åländska vattenområdena. Med tanke på Östersjöns urusla skick lär det knappast bli enklare att få dessa tillstånd i framtiden. Hållbarhet är en av nycklarna till framgång.

Därför är det viktigt att ta upp odlingarna på land och ta vara på avfallet innan det når naturen. Därför är satsningar som den som sker i Eckerö nödvändiga. Det har hänt förut och någon måste gå först. Jag tänker till exempel på skapandet av Chipskoncernen. Det skedde med hjälp av danskar och det var ett projekt som dömdes ut av alla ”experter”. Liksom Viking Line...

Även den här gången är danskar med i spelet och ”experterna” förhåller sig ljumma. Fifax har kunnat byggas tack vare samspel mellan det privata och det offentliga vilket jag själv varit med och stött i lagtingets budgetarbete.

Nu återstår mycket arbete innan vi kan lägga den första Eckeröfilén på tallriken, men när det sker blir det också en dag att minnas. Ha en trevlig helg och simma lugnt! (Sorry.)

PS Skälet till att jag var på plats i Eckerö var min position i Ålands utvecklings Ab (delägare i Fifax) och Ålands Fastigheter Ab (hälftenägare av själva fastigheten). Jag är vice ordförande i bägge och finner uppdragen oerhört intressanta.
Så här ser de ut i närbild, forellerna. Just den här liraren fixade tyvärr inte transporten från Danmark utan gav upp på vägen. Därmed återstår nu etthundranittontusenniohundranittionio firrar. Nästa vecka kommer ytterligare en last så det är ingen fara på taket.
Så här anlände 120.000 fiskyngel till Fifax i Eckerö i går. Än så länge väger de bara 75 gram per styck men det ska det snabbt bli ändring på. 
Från tankarna ombord sköldes fiskarna genom ett långt rör till de splitternya och jättelika betongbassängerna.
Där de bokstavligen sprutade rätt ut och ner i det hyperrena vattnet.
Avgående näringsminister Fredrik Karlström och Fiskeribyråns chef Jenny Eklund-Melander har jobbat i fyra år för att hitta möjligheter och finansiering för Ålands just nu och i särklass största projekt. En satsning som med spänning följs över hela Norden.
Om man jobbar på tankarnas botten och har glömt ett verktyg uppe på kanten är det tillåtet att svära ganska grovt. Så högt (eller djupt) är det.
Lennart Joelsson gestikulerar och berättar om ozonreningsverket. Bo- Sture Sjölund, till vänster, och Johnny Rosenholm lyssnar.
Detta är mycket rent vatten.
Det kryllar av teknik som jag inte ens begriper hälften av.
Industrialisten Trygve Eriksson var på plats för att bekanta sig med anläggningen som liknar hans egen Carelian Caviar i Varkaus där han odlar störar. ”Det här är det enda rätta. Det är egentligen vansinnigt att odla fisk i ett redan alldeles för smutsigt hav”, sade han ungefär.
Och numera finns det även järnvägar på Åland! Fast standarden liknar inte riktigt någon annans...
Forellbil akterifrån.
Äntligen framme. Likt vårrusiga tjurar slängde sig forellynglen ut i det fria.
Den här skylten i Eckerö visar att man är på rätt väg. När allt står klart ska här odlas 3.200 ton forell per år.
En film som jag tog alldeles själv! Jag funderar på att döpa den till: ”Åländskt vatten lika vått som danskt!” Efter känd modell.


Kommentarer

  1. Helt fantastiskt att denna anläggning förverkligats på Åland. Jag var själv till Danmark med en delegation för att studera landbaserade fiskodlingar. Odlingarna där var upp till 1500 ton årligen om jag minns rätt. Man odlade forell som portionsfisk. Stödde också ekonomiskt några av de initiativtagare som varit med nu. Men då handlade det om tiiapia en växtätande fisk. Är dock lite orolig för miljön då jag läst och hört rykten om ändringar i vattenlagen som kommer att möjliggöra expansion i havet. Men det känner du kanske bättre till än mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg