En helg i rådjursskogen

Både fredagen och lördagen hade jag förmånen att jaga i goda vänners lag. Det är en lycka att ha de sammanhangen där samtalet bubblar från det senaste byskvallret till de stora linjerna här i världen. Brasan och korven gör grejen! 

Den första jakten ägde rum på de gamla kungsmarkerna i Kastelholm tillsammans med Lagtingets Jaktklubb. Här är en tidigare text från en liknande jakt.

Varför jagar man då? Den frågan är omöjlig att inte fundera på under de långa och tysta timmarna i skogen. Svaret har ingen och alla samtidigt. Själv jagar jag för möjligheten att få sitta i skogen och stirra in i ett träd en timme eller två eller fyra. Det skänker mig en möjlighet att inte kunna göra något annat än gilla läget och vänta på action. På flera sätt är det lite som att ro.

En annan minst lika viktig anledning är den självklara gemenskap som uppstår när målet är gemensamt och intresset delat. Då uppstår den renaste formen av vänskap som bara delade upplevelser skänker.

Vill i det här sammanhanget påminna om att ni går och köper den innehållsrika boken om åländsk vårjakt som nyligen utkommit. Det är den i särklass främsta sammanfattningen av en jaktform som byggt Åland och fött ålänningarna. Ett måste i varje riktig jägares julklappssäck!

Vicetalman Roger Jansson memorerar området medan Göran Bengtz redan kan sina marker. Joel Sundström längst till höger lyssnar intresserat. Joel skriver som bäst den nya åländska jägarexamen och har därmed stor nytta av att vara ute i verkligheten också. Vad handen längst till höger gör har jag glömt.
Lunchpaus kring muurikkan och brasan. På menyn denna dag stod bakad sötpotatis med Dahlmans chorizokorvar och lammgrill med färskoströra. Från vänster Sune Eriksson, Mats Perämaa, Roger Jansson och Axel Jonsson. I förgrunden med bakhuvudet till Robin Juslin och Jörgen Strand.
Det är tätt, gott och kreativt när gubbsen sitter runt brasan. Samtlet går från högt till lågt och tillbaka igen.
Tack vare Sune Erikssons snabba reaktioner blev vi inte tomhänta denna dag. En fin sextaggare blev resultatet efter en hel dags jakt. Från vänster Robin Juslin, Mats Perämaa, Göran Bengtz, Sune Eriksson, Roger Jansson, Jörgen Strand, Axel Jonsson och Jörgen Pettersson. (Foto: Joel Sundström)
Sune Eriksson har en lång karriär bakom sig i landskapets tjänst. Han har varit överkommissarie, lantråd, talman och mycket mer. Numera ägnar han mer tid åt jakt än politik.
Robin Juslin och Joel Sundström på väg hem efter en lång dags jakt.
Det här är ett smaldjur som jag själv fällde när det sedan blev lördag och jaktlaget i Jomala, Överby, gick till skogs.
Samma grej, ett annat gäng. Brasan och grillningen är närmast obligatorisk när det handlar om jakt.
Tomas Koskinen (till vänster) var med som gäst i Överby denna lördag och fick skjuta två djur själv. Här hjälper han Harry Lervik från Solv att bära ut en killing ur skogen.

Kommentarer

Populära inlägg