Juldag är läsdag

Få dagar passerar förbi utan att något blir läst eller granskat eller analyserat. Det gäller mig själv och i stort sett alla andra. Fast de allra flesta nöjer sig med att läsa andras alster istället för att själv producera. Därför är jag extra glad att denna höst ha kunnat följa tre vitt skilda bokverk som gått från en lös idé till konkret förverkligande. I stort sett alla böckerna har det gemensamt att deras författare är lekmän som lämnat sin comfort zone för att göra något man tror på men inte gjort förut. Sådant är värt att hedras och är motsatsen till att sitta hemma på sin kammare och gnälla över tiden som är. Bra gjort!

Först och främst var det boken om den åländska vårjakten som sålt som smör denna höst och utgör den hittills bästa dokumentationen över en jaktform som är unik för Åland.

Sedan kom kökarbon Christian Pleijel som granskar öar i hela Europa och skrivit om sina slutsatser på ett både medryckande och insatt sätt.

Den senaste boken är en fantastisk och synnerligen ambitiös genomgång av Gustaf Eriksons gamla ångfartyg. Här skrev jag en recension om den till Sjöfartstidningen. Ett citat:
”Bo Limnell och Ralph E. Sjöholm har med sitt arbete öppnat en dörr till en tid som hittills varit stängd och så mycket finare än så blir nästan ingenting. Historien som skapat den åländska shippingkulturen började med segelfartygen men den förädlades med hjälp av ånga, mod och, på ren svenska, ett stort mått av jävlaranamma och många lass kol.”

God fortsättning och läs gärna en bok!
Högtidsstund framför granen. Med boken om Gustaf Eriksons ångare i famnen går vilken dag som helst fort.

Kommentarer

Populära inlägg