Så här shoppar Åland

Den åländska statistikbyrån ÅSUB är på många vis värdefull som resurs för mer vetande och klokare beslut. I går kom den kittlande rapporten över ålänningarnas shoppingvanor och jag menar inte att vara ironisk. Tvärtom. Inköp får världen att snurra och viljan att alltid göra det lite bättre för sig själv skapar tillväxt och affärer. Det är bra inte minst för freden här i världen.

Häromdagen baserade jag ett anförande i lagtinget på just Åsubs stora årsbok där fakta finns att hämta, till skillnad från pratet på stan.

Slutsatserna? Bland annat följande, enligt Åsub:

I genomsnitt handlade ett åländskt hushåll för 39.824 euro år 2012. Mest pengar gick till bostäder och energi (13.714 euro) följt av livsmedel och alkoholfria drycker (5.454 euro), diverse varor och tjänster (5.017 euro), transport (4.678 euro), samt rekreation och kultur (3.151 euro). Minst pengar lade ålänningarna ned på utbildning, endast ca 9 euro per hushåll, vilket känns väldigt lite.

I huvudgrupperna alkoholdrycker och tobak, kläder och skodon, transport, rekreation och kultur samt utbildning konsumerar de åländska hushållen i genomsnitt mindre än övriga Finland. I de andra huvudgrupperna är den genomsnittliga konsumtionen högre på Åland.

År 2012 konsumerade de åländska hushållen varor och tjänster i genomsnitt till ett värde av 3.087 euro utanför Åland. I Finland konsumerade de åländska hushållen för 822 euro, i Sverige för 1.237 euro, på färjorna till och från Åland för 265 euro och i övriga länder för 763 euro. Mest konsumerades varor och tjänster i grupperna hotell, kaféer och restauranger samt andra varor.

De åländska hushållen konsumerade år 2012 varor, och i viss mån tjänster, med hjälp av internet eller postorder till ett värde av i genomsnitt 800 euro. Främst handlade hushållen kläder och skor via internet eller postorder. Näst mest handlade de andra varor, bl.a hobby- och sportartiklar och leksaker.

Shopping makes the world go around? Delvis stämmer det även om det måste vägas mot kampen för en hållbar utveckling. Nu har statistiken kommit för år 2012 och som avslöjar vart ålänningarnas pengar tar vägen.

Kommentarer

Populära inlägg