Kulturella Åland gäller

Vad är egentligen det mångkulturella Åland? Frågan har borrat sig in i min skalle efter ett högintressant och inspirerande samtal med lyceisterna Isak Mansén, Jomala, och Joakim Fellman, Mariehamn. Det var ett samtal likt de jag tidigare fört kring skärgården, turismen, kommunreformen, Paf, samhällsreformen, andra framtidsfrågor och mycket mer.

I dag bor människor från över nittio nationaliteteter på Åland. Dessa nya ålänningar bidrar alla till att skapa ett kreativt och sjudande samhälle. Som om Åland någonsin varit annorlunda och det är där modeordet mångkulturellt kommer in. Vad är motsatsen? Fåkulturellt? Bara kulturellt? Que?

Svaret är naturligtvis att Åland alltid varit mångkulturellt. Här har passerat ryssar, svenskar, balter, finnar, spanjorer, upptäcksresanden, handelsmän, bibliotekarier, frifräsare, kockar och alla andra vilka envar på sitt eget lilla sätt lämnat ett spår i samhället. Så går det nämligen till. Visa mig ett mångkulturellt samhälle och jag ska inte kalla dig lögnare men inte heller långt ifrån. Världen är i dag en plats där vi reser fritt och lever var vi vill. I likhet med hur vi förväntar oss att bli behandlade av andra ska vi också behandla dem som väljer att fästa sina bopålar i den åländska myllan. 

Att göra något annat innebär bara att man landar i sammanhang som inte bara ser ljust på framtiden och världen.
Isak Mansén och Joakim Fellman på plats i lagtingshuset för ett samtal kring inflyttning.

Kommentarer

Populära inlägg