Bryt ihop och kom igen

Vintern är som bekant en av våra allra kallaste årstider i denna del av världen där vi delar upp säsongerna i en grön och en vit vinter. Som bekant kom den vita denna morgon. Om det kan man tycka massor men det hjälper tyvärr inte. Nu finns det bara en sak att göra: bryta ihop och komma igen!

Men allt är inte bistert och kallt ens denna oktobermorgon. I går kom Åsub med siffror över den åländska befolkningen just nu. Där finns både glada nyheter men också dess raka motsats. Det bästa först. Åland fortsätter växa. Extra skoj är det att inflyttningen från i första hand Sverige verkar ha tagit fart på allvar. Rekordmånga människor valde att lämna Sverige för att bygga sin framtid på Åland. Till landsbygden var det totala överskottet trehundratjugo personer medan staden växte med sjuttio. Här kan man läsa hela den omfattande utredningen.

Det mindre bra i detta är att antalet nyfödda barn inte uppväger antalet avlidna vuxna. Det föds färre än det dör samtidigt som de som flyttar in är äldre. Därför finns det i dag fler 65+ än någonsin tidigare. Skälet till det är antagligen att ungdomar fortsättningsvis väljer att söka sin lycka utanför Åland för att komma tillbaka som äldre. Mot den bakgrunden är det extremt viktigt att även i framtiden kunna erbjuda arbetsplatser för dem som vill tillbaka.

Den mest negativa utvecklingen drabbar skärgården. Både nativiteten och inflyttningen är i avtagande. Fyrtio personer flyttade ut från regionen vilket är den största minskningen på trettiosju år. Detta tyder på att utflyttningen accelererar istället för att avta eller ens plana ut. Detta är inget nytt fenomen utan något som pågått i stort sett de senaste hundra åren. Dagens människor nöjer sig inte med att stanna kvar där de vuxit upp. De vill se och upptäcka världen och de vill testa sin egen förmåga i en värld som till skillnad från förr är både tillgänglig och lockande.

Och det är klart. Morgnar som denna med snålblåst och snöfall är ju inte precis vad man helst av allt vill leva i. Vid första anblicken. Men plötsligt händer det. Molnen spricker upp, solen tittar fram och det olustigt hala blir plötsligt det skönt krispiga och man sträcker på sig, rätar på ryggen, drar på sig jackan och handskarna för att med raska steg gå ut och fortsätta skapa den mest perfekta av världar.

Ha en fin fredag och en skön helg. Ses därute!

Svibybron tidigt i morse. Trafiken kryper fram till följd av halkan och svordomarna ekar över nejderna. Mörker och snöfall är inte och har aldrig varit någon vinnande kombination. 
Medan alla andra åländska kommuner i fjol redovisar ökande befolkningen gör de sex skärgårdskommunerna tvärtom. Det är en utveckling som är utmanande för alla oss som bor på Åland. 
Sett över de senaste tio åren kan Vårdö sälla sig till de kommuner som haft en viss inflyttning.

Kommentarer

Populära inlägg