I debatt om bolagisering

Det är något märkligt kring vissa representanter för den vänstra delen av den åländska politiken. Hamnade i går med socialdemokraten Igge Holmberg i Ålands radios studio för att diskutera mitt förslag att bolagisera VA-verket. Jag hävdar två saker. För det första att vi med erfarenhet i Mariehamns Elnät Ab och i Mariehamns Ab ser bara goda effekter och för det andra att man riskerar absolut ingenting. Mariehamns stad äger ju fortsättningsvis alla aktier och all makt men överlåter skötseln av bolaget till en kompetens styrelse istället för en spretig politisk nämnd med oklart mål.

Igge tycker annorlunda och att man ska bromsa. Av oklara orsaker och inte sällan med felaktiga slutsatser som grund. Jag vet att det kanske viktigaste skälet till en bolagisering är att göra ekonomin begriplig. I dag reinvesterar VA-verket alldeles för lite i rörledningarna vilket förr eller senare blir väldigt dyrt. Genom att bolagisera skapar man spänst i organisationen och kan sannolikt spara oerhört mycket pengar bara på administrationen.
Här kan man höra debatten om man inte har något roligare för sig i dag.

När det gäller VA-verket finns mer att tillägga. Verkets anställda har, enligt uppgift, med hot om skriftliga varningar tvingats ta bort texten VA-verket från sidorna på skåpbilarna. Möjligen för att ingen ska sticka ut eller för att alla ska se likadana ut, jag vet inte. Effekten är hur som helst att när personalen åker ut i gränder och på torg och ibland tvingas parkera sina bilar på konstiga platser finns ingen som helst information om vad som pågår eller vem bilen tillhör. Det är ledarskap som man annars bara ser i The Office och det är ingen komplimang.

Det är ingen stor sak men ändå väldigt beskrivande för en organisation som benar i petitesser men glömmer reinvesteringarna.
Den här bilen torde vara en av de som strippats på texten VA-verket. Nu vet ingen vem som kör den eller vad den ska göra. 
 
Ålandstidningen har fattat. Så här ser dagens ledarsida ut. 
 

Kommentarer

Populära inlägg