Att ljuga med statistik

Jag skrev i går om vad självstyrelse egentligen handlar om och har fått en hel del kommentarer och mejl efter det. Jag noterar att allt fler begriper att demokrati är bättre än alternativet. En mycket meriterad samhällsmedborgare levererade följande analys av det som nu sker efter enkäten om kommunerna:
Hej och tack för synpunkter om kommuncirkusen. En iakttagelse: man har åter en gång missbrukat så kallade enkätundersökningar. Att fråga 1.000 ålänningar om något, och sedan extrapolera det till 30.000 är (något karikerat) som att ta en grupp på 30 personer, ge en enda av dem några ledande frågor, och sedan meddela att svaret avspeglar vad alla de 30 anser. Och sedan skriver man att resultatet har gett en uppmuntran att arbeta vidare i frågan. 
Vi är också översvämmade av så kallade gatuenkäter som inte visar något alls, men som publiceras med slutkommentaren ”...det här är inte statistiskt bevisande, men intressant i alla fall.” Den så kallade debatten om Pommern är också ett praktexempel på hur man lurar de tillfrågade att svara så som den som frågar vill.

Varför håller inte ÅSUB, som är en seriöst arbetande institution, en kurs i ämnet ”hur man ljuger med statistik”? Politiker och/eller journalister (ursäkta, jag menar inte dig, men nog somliga andra) skulle kommenderas dit på arbetstid.
Hen vill inte att jag avslöjar namnet men jag går i god för att där finns klokskap och erfarenhet så det räcker till. Och saknar såvitt jag vet helt politisk bakgrund! Det förtjänar också understrykas att det inte är Åsub som ställt till det, uppdraget var rörigt från allra första början vilket bara Ålands landskapsstyrelse ska lastas för.

Som man frågar får man svar.

En klassiker.



Kommentarer

Populära inlägg