BBC tar första smällen

I Storbritannien är BBC i chock. Landet måste spara och denna Public Service-koloss lever inte längre i orubbat bo. Miljonregnet över såväl produktioner som chefer är över och en ny tid är här. Detta stannar inte i London med omnejder. Public Service började i Storbritannien och det som händer i BBC händer också i SVT, Sveriges Radio, Yle och Ålands radio & TV. Verksamheten måste rationaliseras för att även i framtiden kunna spela en roll som blir allt viktigare i takt med att medielandskapen lallifieras.

Inom Ålands radio & TV pågår just nu en intressant och välbehövlig process i det att man närmar sig tillsättandet av en ny redaktionschef. Det är en utmanande position där det mesta återstår att göra. Framför allt måste ÅRTV i likhet med det som nu sker i BBC förhålla sig till den nya tid som Facebook, Twitter, Instagram etc skapat. BBC-chocken har redan analyserats av många med större insikter i nyhetsvärlden än jag. Expressens Thomas Mattsson bloggar så här och The Telegraph i London späder på och konstaterar till exempel följande:

• I dag tillbringar folk mer tid med sin telefon än de sover. Denna förändring har ägt rum under det senaste decenniet och kräver anpassning även från BBC. (Detta kan vara en lätt överdrift men trenden är tydlig; min anm).

• Det är inte självklart att sport och nöjen ska ingå i licensavgiften.

Man skriver mycket mer än det också och allt som allt når jag följande slutsatser kring just Ålands radio & TV:

Vi måste på Åland nå en överenskommelse där Ålands radio & TV finansieras med hjälp av en skatt. Det är orättvist att inte alla i dag är med och betalar. Upplysning är inte gratis och välgjorda Public Service-nyheter måste finnas. Sport och nöjen? Det kanske andra kan sköta bättre, har jag redan lyft fram.

Den politiska ledningen måste bestämma sig för vad Ålands radio & TV ska göra. Det har hittills varit för oklart och därmed blivit omöjligt att genomföra.


Tack vare tålmodigt och klokt agerande från styrelsen för Ålands radio & TV är man nu nära att anställa en ny redaktionschef. Fast det saknas absolut inte utmaningar efter det. Tvärtom.

Kommentarer

Populära inlägg