Bra ÅAB, ni tar ert ansvar

Just nu pågår SuomiAreena i Björneborg. Där trängs opinionsbildare, företag och vanligt folk och hoppas hitta insikterna som ska föra Finland (och Åland) vidare. Jag ser till min glädje att vår riksdagsledamot Mats Löfström är på plats vilket är bra. Man ska vara där det händer. Lika bra är det att Ålandsbanken valt Björneborg för sitt initiativ att göra Östersjön till ett renare hav. Det är listigt av flera skäl men framför allt eftersom banken därmed deltar i samhällsdebatten. Det ska ansvarskännande företag göra.

Ålandsbankens diskussion äger rum i morgon och leds av två som vet vad de snackar om: den olympiska silvermedaljören i segling Tuuli Petäjä-Sirén och världsomseglaren Eero Lehtinen. I diskussionen deltar också en lång rad namnkunniga företagsledare och tjänstemän.


Utgångspunkten är följande: Östersjön är ett av världens mest förorenade havsområden. Omringat av tätt befolkade landområden och med bara smala sund som förbindelser till världshaven blir alla utsläpp kvar länge. Alla arter lever på den yttersta gränsen av sin tålighet i Östersjöns brackvattenhav.

Östersjön har jag själv ofta lyft fram. Till exempel:

I Hamburg i samband med BSPC-möte.
I Olzstyn där en hel dags konferens ägnades åt läget i Östersjön.

Vårt lilla men stora hav kräver ständig skötsel och omtanke.Kommentarer

Populära inlägg