Modigt få folk att skratta

Ingenting beskriver och definierar samtiden som bra satir. Med humorn går verkligheten att teckna utan att någon tar illa upp. I vart fall oftast. Ibland slutar emellertid även satir med polisanmälningar...

Därför var det upplyftande att se nysatsningen LÅL Standup på Alandica i går kväll. Ålänningarna Joacim Björkvall och Josefin Sonck ställde sig på scen tillsammans med mer namnkunniga komiker som Nisse Hallberg, Kristoffer Appelqvist och Hasse Brontén. Det blev en jämn match. Skulle jag ranka dem alla skulle Hasse Brontén komma först, följd av Josefin och Joacim.

Egentligen är jag själv oerhört frestad att göra samma sak som de vilket är bland det modigaste som finns. Att ställa sig rätt upp och ner på en scen och försöka få folk att skratta. Det är sin sak att hålla anföranden och tal och kan även det te sig läskigt. Tänk då att göra underhållning...

Skälet till att Hasse Brontén kom först hos mig var elegansen. Han undvek kiss och bajs och sex-skämten vilka alla utgör standupkomikernas egen bekvämlighetszon. Säg knulla på scen och folk skrattar. Ragla omkull och publiken tjuter. Berätta om smygfisar och det är homerun. De övriga kanske inte föll rakt ner i de fällorna men några av dem var väldigt nära.

Konferencieren och initiativtagaren Jocke gjorde vad han skulle och bjöd på några guldkorn. Som att man mött Paradise Hotel-redaktionen på färjan. De hade varit på studiebesök till... Övernäs högstadieskola!

Josefin är, tror jag, nyast i sällskapet men visade ingen som helst respekt för det där med att stå på scen och dra skämt. Det var en rolig spaning att beskriva Åland som reservatet som passagerarna står högt uppe på de stora kryssningsfärjorna och ser ner mot. Det skämtet hade gått att utveckla ytterligare.

På det hela taget är det fräscht med standup. Det kräver mod, intellekt, bollkänsla och ett gediget spaningsarbete samt allmänbildning. Såklart ska även Åland ha en sådan klubb! Kanske skulle den till nästa gig bjuda in tio random ålänningar och ge dem tio minuter vardera för att leverera sina skämt. DET vore en utmaning om något och ja, jag tror jag skulle vilja vara med på något sådant. Kanske...

Jocke Björkvals selfie från Alandica i går kväll lånade jag från Lål Ålands Facebooksida. 

Hasse Bronté var kvällens höjdpunkt, enligt mitt förmenande. Hans humor var elegant och mer subtil än pang på rödbetan.  Hans minnen från lekarna som de var förr träffade väldigt rätt!
Vet inte säkert hur många som satt i publiken men siffran femhundra nämndes vilket är väldigt bra en kväll i februari då Sten & Stanley spelade på krogen intill. 
Josefin Sonck gjorde vad hon skulle och rörde sig hemtamt mellan Åland och Stockholm och allt däremellan. Datingspaningen var klockren!

Kommentarer

Populära inlägg