Ett dyrt giftermål...

Shetland och Orkney är två ögrupper norr om Skottland som jag haft nöjet att besöka flera gånger. En sak man slås av är hur nordiska de är sitt lynne och i sina traditioner. För bara någon vecka sedan firades till exempel up helly aa på Shetland. Då går alla ut på gatorna och eldar vikingaskepp och har sig.

Det har jag inte varit med om än men mina minnen från Shetland är starka liksom de är från Orkney.

Det nordiska arvet då? Hur blev det så? Faktiskt är just denna dag en så kallad märkesdag för ögrupperna. Året var 1472 och den dansk-norske kungen Kristian I var i bryderi. Han hade lyckats gifta bort sin dotter Margareta till den skotske kungen Jakob III men hade dåligt med pengar för hemgiften. Däremot ägde han såväl Orkney som Shetland och beslöt då att pantsätta öarna för att göra Jakob III nöjd både med hustrun och hemgiftet. Avsikten var att över tid ta fram pengarna och köpa tillbaka öarna men så blev det aldrig och sedan dess hör både Orkney och Shetland till Skottland.

Traditionerna från den norska tiden sitter bergfast kvar ännu i dag. Ortnamnen är nordiska liksom mycket annat och lär nog så förbli.

Så här ser det ut på Shetland varje januari då arvet från vikingatiden hyllas i Europas största eldfestival, up helly aa.

Kommentarer

Populära inlägg