Klart för flyktingar till stan

I går kväll blev det klart. Ett enhälligt stadsfullmäktige valde att säga ja till att staden redan i höst kan ta emot tjugo så kallade kvotflyktingar. Det är bra av först och främst självklara skäl. I varje civilisationsbygge ingår att sträcka ut hjälpande händer dit det behövs. Läget i världen är i dag närmast jämförbart med hur det såg ut efter det andra världskriget. Människor tvingas till flykt från vardag, trygghet och hem för att rädda sina liv när mördarna, galningarna och krigarna drar fram och lämnar död efter sig.

Till följd av detta akuta läge har FN klassat några särskilda oroshärdar som extra utmanande och benämnt dess oskyldiga medborgare som kvotflyktingar. För hela Finlands vidkommande betyder det i dag 750 flyktingar från Syrien, Afghanistan, Kongo och några övriga ”nödfall”.

Mariehamns beslut i går gör att de tjugo första anländer redan i höst. Därefter är beredskapen 10-15 nya kvotflyktingar var tredje år fram till och med år 2027.

Detta är rimligt och nödvändigt som en humanitär insats men det stannar inte där. Det är också betydelsefullt för Ålands framtida tillväxt och möjligheter. Vi behöver fler människor som hjälper till att försörja en allt äldre befolkning. Annars väntar sänkt välfärd, höjd pensionsålder eller högre skatter. Kanske alltihop.

Ålands erfarenhet av flyktingmottagning är hittills formidabel. De som har anlänt har slagit rot i vårt samhälle och aktivt deltagit i skapandet av ett modernt, mångfaldigt och inbjudande samhälle. Vi har i dag långt över åttio nationaliteter som lever tillsammans på vår ö. Det skapar möjligheter inför framtiden!

Det ska också tilläggas att de första flyktingarna som kom till Åland välkomnades med hjälp av god vilja och pröva-sig-fram-metoder. I dag har detta utvecklats och tack vare det färska integrationsfrämjande programmet finns nu mer strukturerade former där såväl kommuner som sjukvård, tredje sektorn och många andra involveras. Det lagförslaget applåderade jag förresten själv från lagtingets talarstol när det begav sig. För inte så länge sedan satt jag också en god stund och diskuterade just nyttan med inflyttning tillsammans med studerande Desirée Rosenberg från Saltvik.

Det är också svårt att inte nämna mästaren Bosse Parnevik när det handlar om vikten av nya influenser i samhällsbygget.

Så här ser det ut på hundratals platser i vår värld. Här finns kunniga, flitiga och kloka människor som behövs för att bygga samhällen. I dag sitter de fast med sina drömmar om en oviss framtid i kalla tält. Detta flyktingläger finns i Syrien, världens just nu mest krigshärjade land. FN gör vad som är möjligt och det måste vi och det vill vi stödja!

Kommentarer

Populära inlägg