I dag minns vi Erik XIV

Historien måste man nu och då friska upp för att inte helt falla in i den triviala vardagen och grubbla över den okända framtiden. I dag är det till exempel den dag då Erik den XIV, hjältekungen Gustav Vasas son, kastade in handduken för sista gången. Året var 1577 och kanske drog han en lättnadens suck att livet äntligen var över, då det inte var särskilt snällt mot honom på slutet. När Erik den XIV dog gjorde han det bara fyrtiotre år gammal och troligen förgiftad av sin egen brorsa, Johan III som förvandlades från lekkamrat till dödsfiende – ett inte helt ovanligt fenomen förr i tiden.

Erik den XIV var kung över Sverige under åren 1560-1568 men lyckades inte särskilt väl. Han tog norra Estland under sitt beskydd och han inledde ett mycket olyckligt sjuårigt krig mot Danmark. Hans slogan ”Gud ger åt vem han vill” användes flitigt men hjälpte inte när brodern Johan II övertog tronen och lät spärra in Erik den XIV. En tid, troligen hösten år 1571, satt den tillfångatagne exkungen fängslad i Kastelholms slott tillsammans med sin hustru Karin Månsdotter. Det var en slags ödets ironi då fadern Gustav Vasa betraktat just Kastelholms slott som en särskild juvel i den svenska kronan och såväl jagat som byggt ut anläggningen några år tidigare.

Kastelholms slott var på flera sätt en viktig byggsten i det som skulle formas till dagens Sverige, det får man inte glömma bort!

Erik den XIV (1533-1577) som han ungefär såg ut då det begav sig.

Kommentarer

Populära inlägg