Vi bygger alltid tillsammans

I dag är det Kalevaladagen i Finland och flaggorna vajar lite varstans (kanske inte så mycket på Åland då vi har andra traditioner här).

Denna dag kan hur som helst stämma till eftertanke lite beroende på hur man ser den men ett faktum står fast. Tack vare bland annat Kalevala och skriftspråket är Finland i dag en självständig nation med gott rykte i hela världen och en drivkraft som på riktigt förändrat inte bara finländarna utan resten av världen (jepp, jag menar Nokia).

Det handlar om identitet, självförtroende och beslutsamhet. Är det en enda av delarna som saknas blir resultatet halvdant och därför är det så viktigt att minnas dem alla. Det börjar med visioner i form av skrifter och idéer och leder till verkstad och framgång – om man törs.

Jodå, detta uppmärksammade jag i fjol också med en lite annorlunda vinkel. Kalevaladagen var nämligen ett tag på väg att bli hela Finlands nationaldag.

En man som gjorde detta möjligt men egentligen aldrig fick cred för det var David Emanuel Daniel Europaeus, antagligen ansedd som en särling när det begav sig men som av idoga och generösa historiker fått sin upprättelse. Med hjälp av sin forskning och sitt grävande tog han fram det material som Elias Lönnrot senare använde i skapandet av Kalevala. Har självklart ingen aning om hur det egentligen var men känslan blir att Europaues var sin tids Joel Pettersson. Han sade och visade sådant som folk inte ville höra eller se och han gav sig aldrig, inte ens när huvudmaterialet till det som skulle bli Kullervo i Kalevala de facto härstammade från Ryssland och Ingermanland.

Vad kan vi lära oss av detta? Faktiskt ganska många saker. Dels att nationsgränser inte stoppar kulturella utbyten och dels att vi alla ständigt och hela tiden och i dag mer än någonsin drar nytta av varandra. Oberoende om vi är ukrainare, ryssar, finnar, saltvikare eller islänningar. Och att vi aldrig får glömma bort att satsa pengar på den kunskap som för oss vidare till nästa generation.
Så här såg Kullervo ut enligt konstnären Akseli Gallen-Kallelas tolkning. Kullervo har på många vis varit urtypen för en riktig finne men är egentligen hämtad från det ryska Ingermanland. Sådan är världen i går, i dag och i morgon. Vi hämtar influenser från varandra och försöker därefter så gott vi kan.
Akseli Gallen-Kallela: Kullervos förbannelse.
Kullervosagan kommer från Ingermanland.

Kommentarer

Populära inlägg