Bönderna räddade Sverige

För etthundra år sedan gjorde den dåvarande svenske kungen Gustav V (Vee-Gurra) den svenska monarkins sista konkreta inspel i den dagliga politiken. Efter detta var det slut på det operativa till förmån för det representativa. Gustav V må ha varit en kung som hellre spelade bridge än ägnade sig åt politik, inte desto mindre spelade han en stor roll även för Åland.

Jag ska fatta mig kort. Den nya svenska liberala (folkpartistiska) regeringen under ledning av statsminister Karl Staaff vill rusta ner det svenska försvaret. Mot detta vände sig den samlade svenska bondestammen som såg sitt land och sina marker hotade av en krigisk omvärld. De gick till slottet i massor och tvingade den svenska kungen att i ett skarpt formulerat tal kräva politisk kursändring. Den marschen ägde rum för etthundra år sedan på dagen i förrgår. Två dagar senare, alltså i dag, gjorde den så kallade arbetarklassen en motdemonstration för att ge statsministern sitt stöd i den fortsatta nedrustningen. Kungens linje vann och statsministern avgick och Sverige kunde med kraft av sitt försvar fortsätta sin framgngsrika neutralitetspolitik. Utan den vete katten hur det hade gått när tysken något decennium senare stod på tröskeln.

Här är Expressens artikel om det stora Bondetåget i Stockholm, mycket läsvärd!

Så här såg det ut i Stockholm den sjätte februari 1914 då Sveriges samlade bönder gick till slottet för att styra upp försvarspolitiken. De lyckades, tack och lov.

Kommentarer

Populära inlägg