Inte en enda ålänning?!

Om hela världen kokades ner till en by med etthundra invånare skulle sextio av dem vara asiater. Femton vore afrikaner och fjorton amerikaner. Elva hade kommit från Europa och faktiskt inte en enda från Åland... Sådana där tankeexperiment leder kanske ingenstans men stämmer likväl till eftertanke. Det gör också slutsatsen att sjutton av dessa etthundra människor inte skulle kunna läsa och att sjuttioåtta av dem inte hade tillgång till dator. Tjugotre hade inte ens haft tak över huvudet.

Läs mer om denna statistik här. 

Sådana här insikter är viktiga att bära med sig även då vi bygger vårt eget åländska samhälle. Själv har jag varit bortrest några dagar och i dag ägnat morgonen åt att läsa ikapp tidningarna. Slutsatsen blir densamma som alltför ofta: det ägnas kopiöst mycket tid och kraft åt att söka fel i detta vårt lilla samhälle som vore mycket mer betjänt av folk som letade rätt.

Ha en skön lördag så här i slutet av sportlovet.

Det nyttjar kanske inte till något men är ändå tankeväckande att föreställa sig hela världen som en by med etthundra personer. I den byn skulle tjugoen personer till exempel vara överviktiga, femton undernärda och en på väg att dö av svält.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg