Bina en del av rena Åland

Ålandsbanken gör det, bygger sitt varumärke med vackra ungdomar och mjuka klippor. Viking Line gör det också, berättar vitt och brett om gasdrift och miljötänk. Åland borde också göra det, ständigt påminna vår omvärld om att vi här producerar de finaste råvarorna, den godaste mjölken, de saftigaste äpplena, den delikataste löken och så vidare.

I en värld där hållbar utveckling blir allt viktigare för allt fler är Ålands plats unik på många sätt. I går blev jag på nytt påmind om detta efter att ha lyssnat till biodlare Yngve Påvall som kan sin bransch som sin egen ficka. Åland är alltså en av få platser i hela världen där det för bin förödande kvalstret varroa inte finns. Detta har jag berättat om även tidigare men det förtjänar upprepas. Utan bin dör världen. Här har Åland en exportmöjlighet som alldeles på riktigt skapar en bättre värld. Detta har redan hänt. Allt fler omkringliggande biodlare byter ut sina drabbade samhällen mot åländska i ett försök att trycka bort varroan. På Island är i stort sett samtliga bin emigrerade ålänningar.

Utan bin sker ingen pollinering och därmed ingen tillväxt. Därför passar Ålandsbankens mjuka klippor, Viking Lines rena fartyg och idén om ett varroafritt Åland perfekt ihop.

Detta är en krabat som inte ska underskattas. Utan bin stannar hela världen upp och på Åland har vi i dag världens friskaste bistam vilket kan vara en viktig exportprodukt.

Kommentarer

  1. Hoppas ålänningarna inte tar in GMO och ogräsmedel med nikotinoider också, så bina slipper dö av förgiftning istället!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg