Grattis till Nordiska rådet!

Jag är inte längre bara stadsbo, finströmare och ålänning med stadig förankring i utlandet. Jag är också nordist vilket jag gärna vill utveckla.

Tack vare Nordiska rådet finns det en nordisk passunion vilket gör det fritt fram att resa mellan alla de nordiska länderna: Danmark, Island, Norge, Sverige, Finland, Åland, Grönland och Färöarna. Tack vare samma samarbete finns det också en gemensam arbetsmarknad i Hela Norden. Detta har sammantaget fört de nordiska länderna närmare varandra och skapar en viktig plattform även för Åland. Är man liten måste man, som bekant, finnas med där de stora rör sig.

I dag är det sextioett år sedan de första medlemsländerna Danmark, Island, Norge och Sverige möttes för första gången, ett knappt år sedan bildandet, den trettonde februari år 1953. Platsen var Christiansborg i Köpenhamn. Kring detta skulle jag tidigare inte reflekterat så mycket men från och med i år är jag en av Ålands fyra parlamentariker med tillträde till Nordiska rådet. Sammanlagt består rådet av åttiosju ledamöter. Det känns både främmande och pirrigt och det är med stora förväntningar jag ser fram mot att delta i mitt första möte i Akureyri på Island i april. Här kan man läsa mer om hur Nordiska rådet är uppbyggt och här finns den officiella hemsidan.

Åland må vara minst av alla medlemsstater och som vanligt gäller det då att komma med de mest genomtänkta inläggen och de vassaste argumenten. Det blir en helt ny utmaning igen och sådana ska man aldrig tacka nej till.


Här hela Norden och dess spelare samt Shetlands och Orkneys flaggor, två öar jag också håller mycket av.
För vänner av flödesscheman är det så här det fungerar. I teorin. 

Kommentarer

Populära inlägg