Underverken och vardagen

Egentligen är allt som behövs för en stunds omedelbar lycka en bra äggmacka och starkt kaffe. Det är just där och just då ett av världens alla små underverk. Fast det kanske är att förminska begreppet en aning.

I dag ska det handla om just de underverk som av en allmänhet anses vara lite mer underverkiga än andra. Det fanns ju dels de gamla underverken av vilka tyvärr bara Cheopspyramiden finns kvar. Därför anordnades en global omröstning år 2007 där folk fick rösta på de nya underverken. Den sjunde juli tillkännagavs resultatet i Lissabon. Bilderna nertill är lånade från Wikipedia

Detta är också ett slags underverk att njuta av en vacker sommarmorgon!
Colosseum i Rom är en otrolig plats med historier som får allt annat att blekna.
Cristo Redentor är Kristusstatyn som byggts på ett sjuhundratio meter högt berg i Rio de Janeiro. Den är nästan fyrtio meter hög och väger sjuhundra ton. Man vill INTE veta hur det gick till att bygga den. 
Machu Picchu är bergsstaden i Peru som sett mer grymheter än vad man kan begripa. Fast det börjar bli ett tag sedan, på 1500-talet närmare bestämt när de spanska erövrarna gjorde livet eländigt för den lilla bergsbyns invånare.
Petra hittar vi i Jordanien. I en annan tid var detta en intensiv handelsplats.
Taj Mahal är världens mest berömda mausoleum. Det tog elva år att bygga och stod klart år 1643. Har inte sett det med egna ögon men borde göra det någon dag. 
I sydöstra Mexico finns den historiska staden Chichén Itzá, har låg till exempel en av världens första fotbollsplaner!
Kinesiska muren behöver ingen närmare presentation. Det finns antagligen inget mer berömt byggnadsverk. Den är 8.852 kilometer lång vilket motsvarar en femtedel av hela jordens omkrets. Allt byggt för hand. Tänk på det nån dag när det känns tungt att gå till jobbet...
De sju underverken enligt den gamla sorteringen: Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Artemistemplet i Efesos, Zeusstatyn i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos och Fyrtornet på Faros.

Kommentarer

Populära inlägg