Mot framtiden, via Bermuda

Just nu lider ett hundratal åländska idrottskvinnor och -män av svår resfeber. De ska iväg från Åland, via Europa och USA till Bermuda där de ska delta i NatWest Island Games XV (öspelen). Jag är svårt avundsjuk på dem, inte för resans skull, utan på vad som väntar dem där i form av utmaningar och möjligheter. Jodå, jag ska också vara på plats men jag får inte mäta mina krafter mot andra vilket hela idrottsrörelsen egentligen går ut på.

Jag skrev några rader kring detta i Öspelstidningen som nyligen delades ut:
Först Bermuda, sedan framtiden Idrotten har sedan hundratals år tillbaka fostrat ungdom och skapat hjältar. Det började hemma på gårdarna, fortsatte på mödosamt konstruerade grusplaner för att så småningom bli inomhushallar, serier, ligor och mästerskap. Inom idrotten finns vännerna, utmaningarna, sammanhållningen och en vilja av stål att försöka göra det ingen annan ännu gjort. Idrotten drivs framåt av önskan att försöka hårdare, besegra motståndaren och krossa rekorden. Idrotten fostrar ungdomar som bygger samhällen. Inom öspelen som sedan 1999 heter NatWest Island Games har Åland och tjugotre andra öar tagit detta ett steg till. Det började redan 1985 då de första öspelen arrangerades på Isle of Man i den irländska sjön. Visionen var att under vänskapliga förhållanden ordna idrottstävlingar mellan självstyrda och självständiga ösamhällen. Jag var där som ung och grön volleybollspelare och insåg genast att de som tävlade för andra öar var precis som jag och de andra ålänningarna. De pratade om samma saker fast på andra språk. De var snälla, duktiga, nyfikna och lite blyga. Precis som vi. Öspelen startades för att göra det möjligt även för öbor att tävla mot internationellt motstånd och binda vänskapsband som annars vore svårare. Hittills har det tagit öspelsfamiljen till tio olika öar som ställt upp som värdar. Åland har tagit sitt ansvar vid två olika tillfällen, åren 1991 och 2009. När NatWest Island Games ordnas på Bermuda denna sommar blir det den elfte värdön men också mycket mer. För första gången beger sig den internationella öspelsrörelsen över Atlanten vilket skapat nya utmaningar för såväl arrangör som medlemsöar. Årets tävlingar blir annorlunda, liksom alla andra. Upplevelsen blir speciell, som den alltid är. De ålänningar som ska följa med till världens geografiskt sett mest avlägsna ö har redan vunnit. De har lyckats kvalificera sig till en tävlingsvecka som de aldrig ska glömma. Öspelen förändrar och förbättrar och skapar innehåll och vänskap. Min förhoppning är att alla de som under invigningen tågar in till årets NatWest Island Games ska göra det som stolta ålänningar. Och att de när veckans tävlingar är över ska återvända till Åland som internationella idrottsmän med insikten att vänskap inte hänger på vilket språk man råkar tala. Världen har aldrig varit mindre än i dag och det har aldrig varit viktigare att förstå omvärlden. Tack vare öspelen är det enklare än det var förut. INTERNATIONAL ISLAND GAMES ASSOCIATIONJörgen PetterssonOrdförande
Så här ser årets åländska öspelsdräkt ut. Allt av märket Puma och allt av mycket god kvalitet. 
I går gick en del av dagen i öspelens tecken. Det började med en volleybollmatch som jag dömde i Vikingahallen och slutade med stormöte för alla öspelsdeltagare i stadshuset där bland annat årets dräkt delades ut. Ha en bra arbetsvecka nu!
Livet på domarstolen är ensamt. Till vänster det åländska damvolleybollaget, till höger motståndarna. 
Ryggen där ÅLAND inte är avhugget utan avser en våg. Riktigt snyggt, tycker jag!Kommentarer

Populära inlägg