Husbilar är framtiden

Det blev ett osannolikt pratfyllt stadsfullmäktigemöte på tisdagskvällen. Inte ointressant men lååångt. Det egentligen enda konkreta beslutet var att Övernäs skola nu ska rivas ner (till största delen) och byggas upp igen. Alla var eniga om det kloka i det utom socialdemokraterna som ansåg att lärare och elever gott kunde vänta några år till. Jag tror att stadens finanser, elever och lärare långsiktigt mår bättre av att sätta igång genast.

Nåväl. I slutet av mötet, vid halv tolv-snåret, lästes kvällens motioner upp och jag är väl kanske lite jävig men den här tycker jag är vass. Vi föreslår att man utreder möjligheten att inrätta en husbilscamping i Mariehamn. Det ligger i tiden. I Sverige förbereder man en storsatsning. I Europa sker ständig tillväxt. Entusiasmen är påtaglig. Skälet är enkelt. Fyrtiotaliserna och andra har mer pengar än tidigare att röra sig med och satsar allt oftare allt mer på en mobil tillvaro. Här borde Åland på allvar vara med och tävla. Turismen på landbacken vinner på det liksom rederierna. Så här lyder vårt förslag: 

MOTION GÄLLANDE HUSBILSCAMPING I MARIEHAMN
I dag finns uppemot 1,5 miljoner husbilar i Europa och antalet fortsätter öka. De nordiska branschorganisationerna arbetar tillsammans för att göra Norden till Europas främsta husbilsdestination. I Norden räknar man med cirka 40 miljoner gästnätter per år i husbilar. Det nordiska ljuset och naturen lockar även långväga besökare. Genom att anlägga en husvagnscamping i Mariehamn, förslagsvis på åkrarna öster om Bläckfisken, kan vi skapa en synnerligen intressant centrumcamping med många och viktiga effekter. Närheten till Slemmern skapar möjlighet till badliv på somrarna men också till vinteraktiviteter som fiske, skridskoåkning, skidning och mycket mer. Husbilsägarna är säsongsoberoende varför en rejäl satsning även kan bli en tuydlig säsongsförlängare. För en ringa investering skulle man kunna utöka övernattningsmöjligheterna i staden, till fromma för restauranger, Mariebad, Alandica, idrottsturismen, Sjöfartskvarteret och mycket mer. En camping är till sin natur även en hållbar satsning som varken förstör eller särskilt mycket förändrar naturen.
 Med hänvisning till det ovan anförda föreslår undertecknade att stadsstyrelsen ges i uppdrag att utreda möjligheterna till att anlägga en husbilscamping av nordisk standard i Mariehamn, till exempel på området öster om Bläckfisken.
Jörgen Pettersson                           Britt Lundberg                  Bjarne BlomsterStadsfullmäktigeledamöter
Husbil söker husbil. Marknaden växer kraftigt för varje år som går. För Ålands del handlar det därför om att vara med på de nya strömningar som den europeiska turismbranschen genomgår. En riktig husbilscamping i Mariehamn kan leda till ett uppsving och en säsongsförlängning för turismen.

Kommentarer

 1. En husbilscamping, eller ställplats som det inom branchen brukar kallas behövs. Dock är jag inte säker på att läget är det bästa. Nära till vattnet är en stor fördel och lika så badmöjligheten. Däremot är det lite långt från centrum. Vill man att gästerna ska gå till någon av våra restauranger istället för att äta i husbilen. Så bör den helst vara närmare centrum. hela vitsen är ju att styra husbilsturisterna mot centrum, så de handlar och äter i våra butiker och restauranger.

  En ställplats ska vara billig enkel och bara ha det viktigaste servicen eller gratis och ingen service. De som vill ha mer service ska styras till Gröna udden. man ska inte konkurrera med gröna udden, utan skapa en plats för de som nu står lita var stans i Mariehamn, de som inte behöver all service en camping erbjuder.

  Jag har ofta funderat på var man skulle ha en sådan parkering. och bästa stället vore mellan kanotisternas hus och sjökvarteret. Kanotisterna behöver inte så stor gräsplan de har nu, och en ställplats för 5-10 bilar tror jag skulle räcka ganska långt idag.
  Sätt en enkel liten badbrygga där så är det nästan klart,

  De har ju redan byggt ny infart dit.

  Henrik Hagström
  henrik.hag71@gmail.com

  SvaraRadera
 2. Det jag trodde var kanotister visade sig vara surfare. och är en del av MSF.

  Här är ett förslag jag funderat på.

  http://home.aland.net/m04188/document/stellplats_mariehamn.pdf

  Du får fritt använda dokumentet för att jobba vidare om du vill.

  Henrik.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg