En kär arbetsplats

Det är de små vardagliga ögonblicken som egentligen mest av allt definierar livet. Som detta skrivbord där jag sitter när jag inte är i lagtinget. Jag ser mot grannen, kan höra fåglarna på utsidan, noterar när postbilen kommer och känner doften av våren. Och nybryggt kaffe bevars! Detta är i allt väsentligt en perfekt arbetsplats.

Nuförtiden blir det allt oftare att fundera kring framtiden. Det är utmanande då de offentliga utgifterna är större än inkomsterna. Så är det för hela Åland och så är det i ännu högre grad för Mariehamn och några till. Det måste till förändringar som helst ska vara förbättringar.

Det finansiella läget för Mariehamns stad är synnerligen kärvt. En nettoskuldbörda på femtiotvå miljoner euro är alldeles för stor för att vara hanterlig. En strukturell obalans mellan intäkter och utgifter gör att den politiska spelplan som förefallit stor nu har krympt. När pengarna är slut måste det till tydliga prioriteringar. Staden får aldrig sluta blicka framåt, men det måste ske med hjälp av ekonomiskt sunt förnuft och nya sätt att tackla gamla problem. Jag skulle hoppas att alla partier i Mariehamn kan ställa sig bakom denna beslutsamhet och vilja att skapa balans i stadens ekonomi. En stad i skuld är inte vad någon vill lämna efter till nästa generation.
Notera särskilt kaffemuggen. Den kommer från Shetland och jag har använt den nästan dagligen sedan 1999 och den är fortfarande i nyskick!
Trädgården just nu. Det här ett slags körsbärsträd från Kökar som blommar vackrare än alla andra träd, kanske i hela världen. Fast hemskt kort, en eller två eller kanske tre dagar, sedan är det över.

Kommentarer

Populära inlägg