Grattis Gazza, 46 år i dag

Det finns fotbollsspelare och så finns det fotbollsspelare. Paul ”Gazza” Gascoigne hör till de senare. Han är en av de som gjorde saker andra inte gjort och såg lösningar ingen annan begrep. Gazza var killen från slummen som genom att aldrig ge upp tog sig in i sammanhang han utan fotbollen aldrig hade nått. Han började sin karriär i en av Englands allra finaste fotbollsklubbar, Newcastle United och gjorde debut mot QPR. Sedan gick det snabbt. Tottenham blev Lazio blev landslaget. Han spelade 57 landskamper för England och jag ska aldrig glömma hans förtvivlan efter semifinalen i VM 1990 då han fick gult kort och därmed skulle missa finalen. Det blev ingen final då på grund av dessa tyskar som vann efter straffar. Det var en av mina allra mest usla fotbollsdagar, för övrigt... Gazza var kung då och valdes som enda britt in i FIFA:s All Star Team.

Vid sidan av sin otroliga karriär på fotbollsplan har Gazza utkämpat en hård kamp mot sina egna demoner. Ibland har han vunnit, oftast har han förlorat. Spriten och drogerna är en motståndare som nästan ingen kan hantera. Det är tankeväckande. Han var en av världens mest uppburna fotbolllsstjärnor men såg sig ändå som ett misslyckande. Man får därför aldrig någonsin glömma bort att hemligheten bakom alla lyckliga liv är att helt enkelt gilla läget.

Hoppas du lärt dig detta nu. Grattis på fyrtiosexårsdagen Gazza!

Paul Gascoigne fyller 46 år i dag och borde fortfarande ha framtiden kvar. Han har lyckats med mer än de flesta men har också förlorat många av sina kamper mot de egna demonerna.

Kommentarer

Populära inlägg