Sjöfartens dag, alla dagar

I dag är Åland och Mariehamn centrum för en bransch som levt, överlevt och förändrats som få andra branscher. Det är Sjöfartens dag och Alandica är fylld av sjöbjörnar, befraktare, operatörer, politiker, experter och annat löst folk. Det är en dag som vuxit från en vision hos några få till en verklighet som skapar tillväxt och arbetsplatser. Det är nämligen sådant som sker då folk möts. Dagens program är både tänkvärt och inspirerande. Att detta sker på Åland är både viktigt och framåtinriktat. Bor man på en ö är det inte bara Sjöfartens dag en dag per år. Den infaller precis alla dagar!

Shippingen är som företeelse en av de mest spännande branscher som finns. Det är osannolikt många faktorer som spelar in inför besluten. För att lyckas måste man vara både strategisk och handlingskraftig samtidigt. Investeringarna är extremt långsiktiga och beroende av beslut man själv sällan rår över. Ändå måste de tas med i kalkylen. Och skulle det inte räcka till med en skakig omvärld, oförutsägbara kunder och internationell politik måste sjöfararna dessutom vara beredd på skitväder. En vanlig klyscha här i livet är uttrycket man ska förtöja för storm men hoppas på vackert väder. Det kan man inte göra om man livnär sig till sjöss. Då är varje dag i hamn egentligen en förlorad dag.

Åland och de åländska redarna har över tid lyckats bättre än de flesta andra i sin anpassning till omständigheterna. Först när segel drev fram fartygen, sedan när kolen gjorde livet lite smutsigare och i dag när oljan snart gjort sitt och måste ersättas med något annat. Sjöfarten kommer att stå stark även i fortsättningen men måste anpassa sig till nya kunder och nya behov. Sådant hittar man inte på ensam på sin kammare. Då är det bra och nödvändigt att träffas och byta åsikter. Hoppas vi ses i vimlet!


Bland dem som ska dela med sig av sina erfarenheter finns bland andra Destination Gotland som jag tidigare lyft fram som ett bra exempel även för Åland. 
Så här kan det se ut när internationell sjöfart drar fram.
Alla dagar är inte soliga och lugna. Det vet man till sjöss och är därför beredd. Kolla denna filmsnutt, otroliga bilder!

Kommentarer

Populära inlägg