Världsstjärnan från Isle of Man

Mark Cavendish från Isle of Man inledde sin karriär som internationell cyklist i NatWest Island Games. År 2003 tog han en spektakulär seger på Guernsey och tog efter det avstamp mot nya utmaningar. I dag hör han till världens främsta i en stenhård sport.
Sedan öspelen startade 1985 på Isle of Man i Irländska sjön har jag varit involverad. Sedan 2007 på Rhodos är jag ordförande för en allt igenom fantastisk organisation som fostrat idrottsmän och byggt samhällen. Allt med samma varma själ, som Kulneff sa i Fänrik Stål. I det arbetet finns det ingenting som går upp mot att se hur tonårsnervösa ungdomar kommer till tävlingarna för att tävla och sedan utvecklas till världsstjärnor på riktigt. Ett sådan exempel är cyklisten Mark Cavendish. Jag minns honom från tävlingarna på Guernsey år 2003. Möjligen var han med även tidigare för han är i allt väsentligt en äkta Manxkille, född och uppvuxen på isle of Man, ön där öspelen startade år 1985 och ön där världens tuffaste motorcykeltävling sker varje år.

Men nu gällde det Mark Cavendish. Det var under kriteriet på Guernsey som allt gick Jerseycyklisten Sam Firbys väg. Nästan allt... Firby var i ledningen på upploppet och sträckte sina armar mot skyn för att fira. Det var inte så smart. Från kön kom Mark Cavendish och gav ett smakprov på de spurt som sedan dess tagit honom till OS och VM och gjort honom fruktad över hela cykelvärlden. Cavendish vann med marginalen av en ytterslang på en tävlingshoj. Efter tävlingen tillstod Sam Firby:
“I was an idiot. If I hadn’t done a victory salute I would have won.”
I dag fyller Mark Cavendish 28 år. Han är fortfarande glödhet i cykelvärlden och kommer högst antagligen att låta höra om sig då de stora racen äger rum  senare i år. Här kan man följa hans framfart och låta sig inspireras av den kraft som för en kille från Isle of Man till de stora världsscenerna.

Kommentarer

Populära inlägg