Alla bara tänker på sitt...

I tider som denna har folk fullt upp med både det ena och det andra  (särskilt vi som håller på IFK!) och glömmer antagligen helt bort att vi i dag firat John Stuart Mills (1806-1873)  födelsedag. Han var inte vilken snubbe som helst utan farbrorn som uppfann socialliberalismen och i ett tidigt skede slog fast att
”Conservatives are not necessarily stupid, but most stupid people are conservatives.”
Det är spot on som de säger i England. Han sade annat också, som till exempel att:
”Ännu har aldrig något gjorts utan att någon har varit den förste att göra det [...] allt gott som uträttats är ett resultat av originalitet.”
Nädå, han pratade inte svenska, det senare citatet är en översättning. Fast inte lika bra som detta som sist och slutligen är det viktigaste:
”Den enda frihet som förtjänar namnet, är friheten att på vårt eget sätt fullfölja vårt eget bästa, så länge vi inte söker beröva andra deras välfärd eller hindra dem i deras strävan att nå den. Envar är den rätta väktaren över sin egen välfärd, såväl kroppsligen som själsligen och andligen. Mänskligheten vinner mer på att låta envar leva såsom synes honom bäst är på att tvinga envar att leva såsom andra anser bäst.”
Det är guldkornet i utsädeshögen. Precis så ska samhällen byggas och framgångsrika idrottslag skapas. Med sitt eget bästa för ögonen utan att för den skulle trampa på andra. Detta begrep John Stuart Mill till att börja med men orkade inte härda ut. För på gamla dar blev Mill som de flesta andra gamla gubbar rätt mossig, sur, inåtvänd och framtidslös. Och DET är något vi alla till varje pris måste undvika. Vill man läsa mer i ämnet rekommenderar jag Johan Norbergs rader om denne engelska ekonom, filosof, med mera.

För övrigt är detta en dag då IFK tog ytterligare ett steg mot en riktig titel då FC Honka besegrades i kvartsfinalen i Finska Cupen och nu får möta RoPS på bortaplan i semifinalen. IFK är ett äkta lag, litet men med stora ambitioner. Precis som hela Åland ska vara! Läs också den här storyn i legendariska fotbollsmagasinet When Saturday Comes av journalisten och vännen Egan Richardson, en hedersknyffel som följt IFK även tidigare. Han gör sportjournalistik på riktigt och sätter in nya händelser i gamla sammanhang på ett sätt som tyvärr är alldeles för ovanligt i dagstidningar av i dag.

Jag skulle hoppas att skribenter som läser detta lät sig inspireras att göra samma sak fast ännu bättre!

Egan Richardsons text om IFK Mariehamn hittar ni här!
John Stuart Mill var en av de män som började med att forma världens idéer och slutade som rätt bitter och pessimistisk. Från det kan man lära sig att samhällsbygge i likhet med mjölk är färskvara och måste anpassas till rådande lägen. Det som var självklart och lyckosamt förr är inte längre det. Ingen har alltid rätt.

Kommentarer

  1. Hello darling! Great website! Congrats for your work. Visit me too, ok? Have a nice day!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg