Ett år som stärkte Åland

Vilket alldeles fantastiskt år det varit, för hela Åland! När Östersjökonferensen (BSPC) avslutades i tisdags var det också slutet för Ålands och mitt år att leda parlamentariker representerande 85 miljoner (!) människor runtom Östersjön. Konferensen på Åland blev en succé rätt upp och ner. Goda diskussioner, gott humör och en enhällig resolution som nu skickas till alla Östersjöns regeringar för åtgärder. Hela resolutionen kan man läsa här.

Efter ett intensivt år som handelsresande i demokrati och ambassadör för Ålandsexemplet kommer här några spridda reflektioner och en hel drös med bilder som Olaf Kosinsky och Ralf Roletschek från Wikipedia tog under Ålandskonferensen. Jodå, Wikipedia har till skillnad mot i vart fall våra lokala medier järnkoll på allt som sägs och görs när parlamentariker möts. Ett litet men synligt resultat av deras arbete blev en publikation som på tisdagen delades ut till alla deltagare, den kan du läsa här.

De viktigaste först. Ålands lagtings personal är superstjärnor när det gäller att hantera såväl stora konferenser som statsbesök. Utan Sten Eriksson, Maj Falck, Hasse Grönvall, Christoph och Tommy, Jessica, Marina och alla andra vore ett arrangemang som detta omöjligt. Dessutom har stödet från de övriga i den åländska BSPC-delegationen varit guld värda i denna resa. De heter Annette Holmberg-Jansson, Ingrid Johansson och Sara Kemetter.

Det var superbra för hela Åland att president Sauli Niinistö valde att komma till konferensen. Här kan du läsa hans tal.

De bästa och mest intagande berättelserna vi har just nu är Bomarsund, sjöfarten, demilitariseringen och det faktum att en fabrik i Godby räddar liv över hela världen.

Bland alla jag träffat under detta år landar mötet med ryska dumans högsta ledning tungt. Det var en upplevelse jag fortfarande tvivlar på att jag varit med om. Fast ännu mer givande för konferensens vidkommande var talet till de europeiska talmännen och några möten med Finlands statsminister med flera.

För att en konferens ska bli lyckad krävs mycket mer än skriftliga inbjudningar. Det behövs massor av personliga möten.

Nautical och Smakbyn gör ingen besviken när det gäller att ställa till med fester.

Till ALLA som varit med och satt Åland på kartan vill jag rikta ett stort TACK. Vår självstyrelse förtjänar att synas och är en inspiration för många, många andra.

Här kan man lyssna till den kommande presidenten Jorodd Asphjells syn på det som varit och det som komma ska.


Det känns extra ståtligt med alla Östersjöns flaggor vajande utanför lagtingshuset.

Här är delar av konferensens deltagare på besök till verkligheten i Föglö.

Vännen och Lettlands finansutskotts ordförande Janis Vucans tar rodret i Ålands sjöfartsmuseum.

Tidigare och nuvarande presidenter för Östersjökonferensen. Från vänster Valentina Pivnenko, Ryssland, undertecknad, Janis Vucans, Lettland, Carola Veit, Hamburg, Jorodd Asphjell, Norge och Frans Thönnes, tyska förbundsrepubliken.

Från Mecklenburg-Vorpommern kom en delegation som visade ett fantastiskt fartygsporträtt som förhoppningsvis en dag ska komma till Åland. Det handlar om Pamir.

Här går stafettpinnen över från Åland till Norge.

På utflykt i det gröna kunde man kalla denna installation.

Tillsammans för hela Ålands bästa. Tack till Annette, Ingrid och Sara!

Till vardags jobbar Asaf Hajiyev som generalsekreterare för Pabsec som generalsekreterare. Han stortrivs på Åland och gillar storyn kring Optinova.

Jag passade på att gratulera Sauli Niinistö på sjuttioårsdagen med en IFK-halsduk!


En fantastisk stråkkvintett satte stämning överallt.

Mecklenburg-Vorpommern på besök till GE-villan.


Finländska riksdagsledamoten Kari Kulmala och jag.

Isländske honorärkonsuln Nils-Erik Eklund deltog i konferensen.

Roger Nordlund hör till de ålänningar som begriper vikten av att alltid och ständigt visa upp självstyrelsen.


Badhusparken är en perfekt festplats!

Här har Sauli Niinistö levererat sitt tal som finns att läsa här.

Alla deltagare på en så kallad familjebild.

En bild jag gillar.

Simon Holmström och Hanna Salmén gjorde ett bejublat framträdande och berättade om ReGeneration 2030 samt överlämnade deras Manifest.


Rysslands Oleg Nilov sitter i duman och hyllade Ålandsexemplet. Han tycker vi ska marknadsföra det ännu mer och bjuda in folk från hela världen för att se det med egna ögon.

Kommentarer

Populära inlägg