Ha en skön sommar!

Att ha en blogg är inte alltid lätt, den ska skötas och pajas i ett; men bloggen gör mig glad varenda dag; därför skriver jag!

Förlåt Gullan Bornemark men sången om lillebror inspirerar till just såna här texter.

Den här våren och försommaren har mer än vanligt inneburit resor och möten och människor och utmaningar och what not. Har därför valt att inte skriva lika frekvent som vanligt. Detta ska jag fortsätta med och tar nu semester hela juli. Efter det blir det nya tag och texter! När allt kommer omkring är det ju en spännande höst som väntar på oerhört många vis.

Kan ändå inte motstå att dela med mig några av alla random minnen som finns i hårddisken och vill också önska er alla en riktigt skön sommar. Njut av livet, tillvaron och insikten att vi alla bor på världens antagligen finaste plats!

#moskva #tirana #sjöfartensdag #litetill #semesterstängt #elstolpe

I samband med Sjöfartens dag fick Jörgen Mansnerus tillbaka sin förlorade öka. Historien är lika osannolik som fantastisk.

En kväll i maj tillbringades på Bolsjojteatern tillsammans med Kameliadamen. Detta blev ett minne för livet. Balett är konsten att berätta en historia helt utan ord vilket skapar utrymme för tolkningar som ändå inte går att beskriva. Rekommenderas.

Ingen blogg utan en rejäl elstolpe! Den här är ett minne från flydda tider och står direkt till höger när man kör längs Neptunigatan från hamnen. Den är inte K-märkt men borde kanska vara det.

Vårens allra mest spännande möte ägde rum i den ryska duman där jag under en halv timme fick möjlighet att för ordförande Vyacheslav Volodin förklara vad Östersjökonferensen handlar om och hur det gick till när Bomarsund blev Rysslands västligaste utpost. På den här länken kan man läsa mer om själva mötet.
Ordförande Volodin, till höger, hör till Putins allra innersta krets och var tidigare chefsstrateg i Kreml. Han säger att han menar allvar med demokratiseringen av det väldiga Ryssland. 


På plats i Moskva och det internationella mötet om demokrati och parlamentarism fanns även finländska riksdagsledamöterna Eero Heinäluoma och Ilkka Kanerva.

Redo att demokratisera! Det kan te sig ironiskt att diskutera parlamentarism i just Moskva men som alla andra färder börjar även denna med ett steg.

Om man bor på hotell Metropol i Moskva är staden ungefär lika stor som Mariehamn. Det är gångavstånd till Bolsjojbaletten, duman och Röda torget! Alltså precis som när man bor på Arken är det nära till Alandica och lagtinget... Fast sammanlagt räknar man med 15 miljoner invånare i den ryska huvudstaden!

Peter den Store gör skäl för namnet där han står vid den långa ån som löper genom Moskva.

Här hoppar vi till Albanien och Tirana där Svarta havet var på tapeten. Nu ligger det rätt långt från Östersjön men BSPC och systerorganisationen Pabsec har ändå många gemensamma nämnare. Inte minst har vi dessutom ett åländskt rederi som håller handeln vid liv mellan Ryssland och Turkiet! 

Det lär finnas lagar mot sådana som åker till Moskva utan att fotografera katedralen vid Röda torget. Tog inga risker och tog bilden.

Sjöfartens dag – kolla in detta fräsiga bildextra! – blev ett minne utöver det vanliga, precis som varje år! Det arrangemanget vore absolut ingenting utan proffs som från vänster Birgitta Bergman-Jansson, Eva Mikkola-Karlström, Mari Rosenqvist (jepp, kvinnan med handen!), Lydia Eriksson, Gerd Lindqvist och Gunilla G Nordlund. Tack till er alla för ett ypperligt samarbete!

Försökte ta mig in till VM-stadion i Moskva men fick nöja mig med att betrakta det hela från utsidan. Eller som de säger i Ryssland: hellre utanför gallret för att försöka komma in än innanför gallret och försöka komma ut! Fast det får ni allt hålla med om, fotbolls-VM är en grandios tillställning och vore värt Nobels fredspris (innan det går till Trump...)

Det går inte att berätta om en fin vår utan att nämna det faktum att Mariehamn ska stå värd för Tall Ships Race år 2021. Läs mer om detta på Ålandsbloggen!

Kommentarer

Populära inlägg