Nu krävs action om EU-plats

Hade i torsdags och fredags nöjet att leda BSPC:s Standing Committe-möte i Bryssel. Det är första gången som Åland agerar president för den parlamentariska organisation som sedan 1991 varit med och skapat innehåll i den politiska vardagen för de 85 miljoner människor som lever runt vårt innanhav.

Samtidigt fanns även en rad statsministrar på plats i Bryssel, bland dem Finlands Juha Sipilä som i intervjuer i varje fall inte direkt satte tummen ner för en åländsk EU-parlamentsplats, något som dessvärre president Sauli Niinistö gjort vid tidigare tillfällen.

Nu gäller alltså att med alla medel övertyga den finländska regeringen om det nödvändiga i att ge den extra plats som kan uppstå efter Brexit till Åland. Detta arbetar till exempel Nils Torvalds & Co hårt med från sin plats i Bryssel. Själv har jag vid upprepade tillfällen lyfte denna fråga; till exempel direkt med statsminister Sipilä och vid svenska Centerns stora stämma senaste höst. Diplomati handlar om fotarbete och samtal, samtal, samtal.

Själva mötet handlade mycket om effekterna av Brexit vilka alltjämt står skrivna i stjärnorna, tillståndet i Östersjön och såklart förberedelserna inför den stora Östersjökonferensen som ska hållas på Åland 26-28 augusti i höst.

Gjorde också ett besök till Torvalds kontor för att träffa specialmedarbetaren Anton Nilsson och hans kolleger. Det är både viktigt och intressant att höra vilka vibbar som råder i EU-högkvarteret som i och för sig ligger långt från Mariehamn men som har effekter i våra vardagar på ett högst påtagligt vis. Exempelvis när det gäller vårjakten...

I samband med besöket ordnades också ett möte med en lång rad europaparlamentariker, bland dem Nils Torvalds och Mia Petra Kumpula Natri. Inför dem och många andra berättade jag mer om demilitariseringen och neutraliseringen och de oroväckande cyberattacker som på senare tid riktats mot Åland. (Se filmklipp nertill.)
Europaparlamentariker på rad fick höra mer om Ålands demilitarisering och neutralisering och cyberattacker.

Gjorde en snabb gallup på Torvaldskontoret och tog ställning för Trudeau, mandelmassa och Kalle & Hobbe. Och mycket mer.

Flitiga EU-medarbetare med bland annat siktet inställt på en åländsk EU-parlamentsplats. Från vänster Anton Nilsson (Mariehamn), praktikanten Linda Smids från Pyttis, Amanda Enberg från Högsåra som vikarierar Katarina Dahlman och pressekreteraren Alexander Lång från Kumlinge. På bilden saknas specialmedarbetaren Beata Björkvall.

Liten film från Bryssel!


Kommentarer

Populära inlägg