Håll tummarna för Jersey!

I dag är en avgörande dag för Jersey, en kär öspelsvän sedan många år tillbaka. Här utspelades NatWest Island Games en magisk sommar 2015 och här vill man höja sin internationella profil med hjälp av fotboll.

I ett ambitiöst, långsiktigt och mycket seriöst arbete har Jersey ansökt om medlemskap i den europeiska fotbollsorganisationen Uefa. Där finns sedan tidigare Färöarna och Gibraltar och där tycker jag även Åland borde finnas. Av skäl som jag inte begriper har arbetet med att ansöka om ett åländskt medlemskap stannat upp trots goda intentioner. 

Ett Uefa-medlemskap har nämligen bara goda effekter, både ekonomiskt och sportsligt. Tänk själva att få skicka ett åländskt landslag till kvalturneringar över hela Europa. Ja, till en början skulle vi kanske inte riktigt räcka till men över tid skulle vi börja vinna matcher. Precis som Färöarna gjort.

Uefa möttes i går och i dag i Slovakiens huvudstad Bratislava för att bland annat rösta om Jerseys ansökan att bli organisationens 56 medlemsland. Ett ja vore fantastiskt för Jersey och skulle antagligen öppna en ny dörr för Åland. Sist och slutligen är vår självstyrelse lika stark och direkt jämförbar med Färöarna och Gibraltar.

Därför är Jerseys sak vår en dag som denna.
Vilda scener på Springfield Stadium på Jersey efter att värdön slagit Åland i fotbollsfinalen 2015. Fotot har jag lånat från Jersey Evening Post.

Kommentarer

Populära inlägg