Grönland och Jersey mot Uefa

Både Färöarna och Gibraltar är medlemmar av det europeiska fotbollsförbundet Uefa. Åland är det inte trots en autonomi som är till förväxling lika med i vart fall Färöarna. Då Färöarna blev medlem år 1990 valde Åland att sitta stilla i fotbollsbåten. Det var synd. Vi hade haft en helt annan fotbollskultur med helt andra resurser med Uefas ekonomiska muskler i ryggen.

År 2013 var det dags för Gibraltar att bli medlem och jag lyfte på nytt frågan på Åland. Fast något mer hände aldrig. Varken Ålands fotbollförbund eller ansvarig minister agerade. Det var också synd.

Nu har ytterligare två självstyrda områden bestämt sig för att göra nya försök att komma med i fotbolls-Europa. Det är dels årets öspelsvärd Jersey som under ledning av gode vännen Phil Austin lämnat in en ansökan och dels är det vår nordiska granne Grönland som står i beråd att göra samma sak. Nog vore det väl mot den bakgrunden märkligt om inte även Åland kunde höja blicken och göra göra ett försök. Idrott handlar sist och slutligen om att göra sådant som ingen gjort förut.
Så här såg det ut häromåret då våra vänner på Gibraltar blev fullvärdig medlem i Uefa.

Kommentarer

Populära inlägg