Resterna av flygkraschen

Drog till skogs i går för att leta upp delarna som återstår av Douglas C-47A DC3, olycksplanet som störtade nära Mariehamns flygfält den 8 november 1963. I kraschen omkom tjugotvå personer; tre överlevde med svåra skador. Olyckan är fortfarande den värsta i Finnairs (som då hette Aero) 95-åriga historia.

DC3:an med flightnumret AY 217 hade startat från Helsingfors och mellanlandat i Åbo därifrån det lyfte kl 18.20. I flygledartornet satt Kurt Melander som gav en rutinmässig väderrapport för att därefter förlora radiokontakten med cockpiten. Melander tänkte för ett ögonblick att flygplanet vänt tillbaka till Åbo på grund av vädret, det var dimmigt, svag sydlig vind och 600 meter sikt. Molnhöjden var sextio meter och lufttrycket 989 millibar.

Så var det inte. Klockan 18.59 hade AY 217 först kolliderat med trädtopparna och sedan kraschat, 1.470 meter norr om landningsbanan.

När räddningsmanskapet kom till olycksplatsen fann man ett brinnande vrak och endast tre överlevande, två passagerare och en flygvärdinna. Flygplanet förstördes så gott som helt med undantag av stjärtfenan som hade brutits loss i kraschen.

Efter kraschen tillsattes en haverikommission som nådde slutsatsen att olyckan inträffade till följd av dåligt väder och för låg höjd. Om detta berodde på tekniskt fel i höjdmätaren eller mänskligt misstag nämnde man inget om. Efter olyckan installerades högintensiv belysning och säkrare inflygningsmetod samtidigt som skogen norr om flygplatsen höggs ner.

Några av vrakdelarna fördes till Vanda flygmuseum medan sådant som betraktades som skrot flyttades till en annan plats där de fortfarande ligger kvar, men kanske inte så länge till. Finnair har nyligen meddelat att man avser ta bort delarna. 

Här kan man läsa mer om en av de som överlevde olyckan.

Den här minnesstenen restes av Godby Rotaryklubb 1967 cirka 200 meter öster om själva olycksplatsen.

Även denna minnestavla har rests av Godby Rotaryklubb med hjälp av Ålands landskapsregering.

Här är delar av flygplanet, dit de flyttades efter kraschen.

Det är inte så enkelt att avgöra vad som är vad då det mesta flyttats om.

Detta kan kanske vara en del av stjärtfenan.

Det mesta som återstår av flygkroppen är aluminium.

Kommentarer

Populära inlägg