Grattis Estland, 100 år i dag

I dag har det gått 100 år sedan Estlands blå-svart-vita flagga för första gången hissades över borgen i den vackra gamla stan. Där hissade man flaggan även i dag samtidigt med omfattande festligheter och en militärparad genom huvudstaden Tallinn – tillsammans med en internationell Natostyrka.

Estland som är en av våra allra närmaste grannar har en skakig historia. Det tog inte länge efter den första självständighetsförklaringen innan tyska trupper ockuperade landet i samband med första världskriget. Efter den tyska kapitulationen kom nästa anfall österifrån i november i form av Sovjetunionen. Det överfallet slog esterna tillbaka men i augusti 1939 var det slut med friheten då Sovjetunionen och nazi-Tyskland kom överens om att Sovjet fick lov att ockupera Estland. Ett år senare var det klart och Estland försvann under de kommande drygt femtio åren.

Inte förrän en dramatisk sommar 1991, samma år som Sovjetunionen kapsejsade, kunde Estland på nytt bli självständigt. Kuriosa är att den estniska ön Ösel samma år tävlade i öspelen på Åland och gjorde det under sin egen flagg. Bland lagets supportrar fanns till och med Sovjetunionens dåvarande konsul i Mariehamn.

År 2004 valde Estland med två tredjedelars majoritet att ansluta sig till såväl EU som Nato och på den vägen är det i dag. Estland hör till Finlands allra viktigaste handelspartners och är ett högteknologiskt land med starkt självförtroende.
Estlands flagga hissades i dag i Tallinn på samma sätt som gjorde för etthundra år sedan då den första självständighetsförklaringen gjordes.

Kommentarer

Populära inlägg