Finanskrisen bakom Brexit

Den stora Centerstämman i Malmö förra veckan var inspirerande, tänkvärd, framåtblickande och på många vis mycket givande. Här kan du läsa mer om några intryck från tilldragelsen.

Till stämman kom även Storbritanniens tidigare vice premiärminister (2010-2015), Nick Clegg. Han hörde till Brexit-förespråkarna och levererade sin egen bild av hur det kunde gå som gått. Det är en intressant analys som bottnar i att allt är finanskraschens fel.

När Berlinmuren föll år 1989 jublade hela världen. Östtysklands kollaps förändrade allt. Det som kändes farligt gjorde inte längre det och liberalismen, den politiska ideologi som hyllar individens frihet jublade. Kanske lite för länge, om man ska tro Nick Clegg. Han menar att vi liberalister blev feta kattor.
– Det fanns inte längre några ideologiska skillnader. Alla hyllade mänskliga rättigheter, demokrati, frihet, öppna gränser och bort med handelshinder, är hans slutsats. Vi blev lata.
– Tror ni någon som var med år 1989 hade trott att vi i dag skulle debattera och bråka om skillnaden mellan att vara bekväm eller att vilja utvecklas. Eller globalisering contra stängda gränser?

Den avgörande skillnaden mellan år 1989 och i dag kom i samband med den stora finanskrisen år 2008. Utan den hade vi aldrig sett Trump och vi hade aldrig upplevt Brexit, hävdar Nick Clegg. Av ett enda skäl:
– Det är svårt att vara liberal när man är rädd.

Nick Clegg kämpade in i det sista för att övertyga britterna om det kloka i att stanna kvar i EU. Han misslyckades, Brexit händer, och den läxa han bär med sig är följande:
– För att inte förlora våra grundvärderingar måste vi alltid ha goda alternativ till våra väljare.

Det är inte alltid det enklaste när man som i kampen kring EU tvingades möta cynism, lögner, halvsanningar och felaktigheter. Brexit-anhängarna mutade in begreppet patriot vilket Clegg beklagar.
– Vi borde göra patriotism till ett liberalt värdeord.

Som ett exempel på den vrede och misstänksamhet som var svår att värja sig mot nämner Clegg ett möte med en medelålders brittisk man nånstans i inlandet. Mannen var djupt oroad över invandringen. Clegg frågade mannen om han på nåt vis, nån gång mött problem i sin vardag till följd av invandringen eller om han sett någon flykting. Svaret är svårt att möta:
– Nej, jag har inte sett någon men jag vet att de finns överallt.

Nick Clegg medger att EU inte är någon perfekt organisation och påminner om att det tog trettio år att definiera begreppet choklad...
– Men EU är mer än det, det är en världsledande organisation och en föregångare för alla. Ur ett svårt krigshärjat Europa har en fredsrörelse vuxit fram på bara hundra år. Därför är det en hemsk känsla som britt att känna hur EU rinner ut mellan våra fingrar.

Och rådet till framtida ledare?
– Ta aldrig någonting för givet. Populism är en del av det politiska blodflödet och vi måste möta alla angrepp. Committment är extremt viktigt!

Nick Cleggs åsikter kunde vara mina och jag har själv vid olika tillfällen skrivit kring det som hände dagen då Brexit vann:

• Som att det handlar om ett oerhört slag mot hela EU-tanken.
 Hoppas så klart britterna till sist ska komma på bättre tankar.
 Den enes död och så vidare... Storbritanniens utsteg kan betyda möjligheter att stärka den åländska självstyrelsen i EU.

Nick Clegg på Centerns stora scen där jag själv stod bara någon timme innan.
Centerledaren Annie Lööf var generös med sin tid när det gällde att diskutera gemensamma åländska och svenska frågor. Det är viktigt att hålla kontakter vid liv, träffade henne i fjol också.

Kommentarer

Populära inlägg