Välkomna till Åland!

Antalet internationella kryssningsfartyg som besöker Mariehamn är färre i år än på många år. Det ska vi inte gräva ner oss för men vi borde på riktigt ta tag i frågan för att göra bättring till nästa sommar eller i vart fall därpå följande. Framförhållningen i kryssningsindustrin är ofta två år och längre, men ärendet får inte lämnas åt sidan. Betydelsen av internationella besökare på Åland kan inte nog understrykas. Det skapar intäkter och mervärden såväl finansiellt som intellektuellt och bidrar till att göra Åland mer känt i vår omvärld. Detta har jag lyft flera gånger, senast i stadsfullmäktige. Och i fjol apropå besöket av anrika ms Azores.

I går var sommaren stamgäst hit för första gången. Hon heter AIDAcara och är ett riktigt kryssningsfartyg som från Åbo kom via Utö och skärgårdsvägen till Mariehamn. Det borde hon ha gjort även den tolfte maj men då blåste besöket bort. Så stora fartyg vill inte gärna ha mer än tio meter per sekund för att angöra sin brygga. AIDAcara kommer tillbaka, fast i september och oktober.

AIDAcara är tyskt vilket borde borga för ordning och reda. Ändå gnager sig misstroendet fast – vad händer med deras avloppsvatten? Dumpar de i havet eller i land? Problemet med internationella fartygs avfallsvanor (OBS, skakande reportage) har lyfts kraftfullt under senare tid och måste såklart åtgärdas med snabbt. En snabb googling ger dock vid handen att det Åbobyggda fartyget av allt att döma tar väl hand om sitt avfallsvatten; ombord på det egna fartyget och pumpar resterna i land.

Tyvärr har dock antalet kryssningsfartyg till Mariehamn minskat rejält. Sammanlagt är det bara fem olika kryssare som står för sammanlagt nio besök. Det är långt mindre än tidigare. Nästa som anländer är i slutet av juni då Artania, Saga Pearl II och Amandea anländer. Sedan står Island Sky på tur i augusti.

I går kom också ett i många avseenden unikt segelfartyg till Mariehamn i form av Shtandart, en replica av Peter den Stores flaggskepp från 1700-talet. Hon hade kommit från Ljusterö och fortsätter mot för mig okända mål.

Detta är vad jag skulle vilja se Åland som, en självklar angöringsplats på färden mellan de stora städerna som finns överallt. Vi är extra allt med en spännande historia som rätt förädlad och hanterad bidrar till att öppna ögonen för besökare från många olika platser.

PS När det gäller fartyg använder vi även i fortsättningen ”hon”, även om jag i den senaste körkortslagen tyckte ”hen” lät bättre!
Den här bilden är lånad men beskriver AIDAcara mycket väl. Hon byggde si Åbo år 1996 av dåvarande Kvaerner Masa yards.
Här är kryssningsfartyget AIDAcaras väg från Åbo till Mariehamn. Tack MarineTraffic!
Så här såg nybygget av den gamla krigaren Shtandart ut där hon lade sig i går morse, strax söder om Hoburgen. 
Den här bilden på AIDAcara var allt jag lyckades ta själv i går morse.
Här är de planerade fartygsbesöken till Mariehamn denna sommar.

Kommentarer

Populära inlägg