Fotboll, fest och flaggdag

Inte nog med att det är matchdag i dag då Ilves kommer till Mariehamn för det stora nöjet att åka tomhänta tillbaka till Tammerfors! Ska bli skoj med match igen och den gräddstuvade pyttipannan på södra altan. Det är i de små guldkornen den viktiga vardagen formas.

Fast förutom detta är det mycket annat på gång en dag som denna. Norska nationaldagen förstås. Grattis till alla norrmän och -kvinnor, var än ni finns. Det lär väl bli lite försiktigare fest i år än i fjol då Norge fyllde tvåhundra år.

I dag firar vi också att Viking Lines Mariella fyller trettio år och i stort sett inte missat en enda dag på jobbet under den tiden. Hon är en av kuggarna i det över tid extremt framgångsrika Vikinmaskineriet. Här är den fantastiska historien i Sjöfartstidningen. Själv minns jag en minnesvärd resa med trotjänarinnan i full vinterstorm! 

I Finland hissar man i dag flaggan för att hedra alla de som stupade i krigen mellan år 1939 och 1945. Det är den tredje söndagen i maj och det började med ett initiativ av marskalken Gustaf Mannerheim själv den 19 maj år 1940. Då högtidlighölls minnet av de som dött i inbördeskriget år 1918 och vinterkriget åren 1939-1940. Det är altjämt en viktig dag och en nödvändig påminnelse om hur skör den tillvara vi lever i kan vara. Tack vare de uppoffringar som då gjordes lever vi i ett fritt land och kan spela fotboll, hylla Norge och ta färjan precis vart vi vill. Det är inte lika enkelt i till exempel Ryssland i dag.
Grattis Mariella, 30 år i dag!
Grattis Norge, 201 år i dag!
På den här unika bilden av Eino Nurmi är kyrkan i Mariehamn fylld av officerare som hedrar sina stupade vänner och kolleger. Året var 1944 och det andra världskriget äntligen på uppehällningen.

Kommentarer

Populära inlägg