Den svåraste frågan av alla

Om ALLT som är mänskligt önskvärt även blir tekniskt möjligt, vad skapar det för samhälle? Och vem avgör vilka som är goda och vilka som är onda. Det är två väldigt konkreta frågor som uppstår vid läsning av Mark Bowdens bok om hur USA:s president Barack Obama gav ordern att avrätta Usama Bin Ladin. Mina förväntningar på boken var höga då jag tidigare läst Bowdens bok om knarkkungen Pablo Escobar. Jag blev inte besviken, tvärtom.

”Döda Bin Ladin – Obamas hemliga krig” är spännande, verklighetsbaserad och brutalt ärlig. Om något skiljer USA från exempelvis Ryssland, Kina, Arabvärlden och faktiskt den större delen av den övriga världen är det den totala transparens som uppstår när något stort inträffar. I den här boken ställer president Barack Obama sig själv till författarens förfogande och berättar om alla de svåra avväganden som föregick tillslaget då en specialtränad attackstyrka tog sig till Pakistan och sköt terroristledaren precis i dag, för fyra år sedan.

Man häpnar ofta under berättelsens gång och det som tidigare var vitt eller svart blir plötsligt väldigt grått och svårt att definiera. Sist och slutligen handlade det ju faktiskt om ett statligt beställt mord i ett annat land, på en medborgare i en annan stat. Orsaken till detta var sist och slutligen ganska enkel då Barack Obama redan från början bestämde sig för att Usama Bin Ladin måste dö. ”Han är inte bara ond. Han är ond OCH karismatisk”, slog Obama fast.

Det mest tänkvärda och en av de svårgripbara slutsatserna står Barack Obama själv för då han på författarens fråga om hur långt man egentligen får gå med drönarattacker och mördarkommandon som kan skickas ut vart som helst i världen. 
Barack Obama till Mark Bowden:
”Att skapa en lagstiftning och en kontroll över hur vi använder obemannade vapen är en utmaning för mig och mina efterträdare. Avståndet till målet gör det frestande att, utan att solka ner sig, lösa växande säkerhetsproblem.”
I detta sista kommer en av de svåra frågorna upp. För hur kan man avgöra vem som är god eller ond. Och vad händer den dag när de som i dag betraktas som onda får tag i samma vapen som de som i dag är goda?

Ha en skön andra maj och njut över att vi lever på en av världens allra fredligaste platser.

En bok att sträckläsa.Här finns information som i varje fall jag inte kände till och här väcks tankar som leder till svåra insikter och slutsatser.
En av världens starkaste nyhetsbilder sådan den kablades ut i början av maj år 2011 då Usama Bin Ladin sköts till döds i Pakistan av amerikanska elitsoldater.
Times förstasida som bättre än alla andra tecknar samtiden och sådant vi definieras av. Jag har även tidigare hyllat Time.

Kommentarer

Populära inlägg