Skördefesten är höstens ljus

Höstens allra största och tydligaste händelse på Åland är numera nästan utan konkurrens Skördefesten och de öppna gårdarna som arrangerades i helgen. I takt med att det är allt viktigare att tänka globalt, är det minst lika viktigt att äta lokalt. Detta blir allt tydligare även ur åländsk horisont. I år kom fler besökare än någonsin till den stora skördefestens tre dagar. Hotellrummen i staden tog slut och bussarna gick varma liksom affärerna. I allt en formidabel helg!

Alla behövs för att skapa en succé – turistföretagare, hantverkare, lantbrukare, biodlare, konstnärer och kulturella föreningar och många fler gör Åland till den stora farstukvist där människor pratar och lyssnar i lika stora delar. Förutom alla fräscha grödor och vackra hantverk bjuder Öppna gårdar även på det bästa av allt – många spännande möten. Ung och gammal, stadsbo och bonde, konsument och producent, det är aldrig tydligare än under skördetid att alla kan lära massor av varandra.

Allt som säljs under Skördefesten på Åland är lokalt producerat. Det betyder att avtrycken på miljön är minimala jämfört med att köpa mat som transporterats över hela jorden innan den når borden. Genom att köpa lokala varor hjälper du till att hålla landskapet öppet samtidigt som du försäkrar dig om den nyttigaste maten. För att inte tala om hur god den är!


Tidigare har jag också berättat om den åländska höstens egen högtidsstund, Skördefesten, och vikten av närproducerad mat:

Skönheten bor lokalt.
När man kör får man skörda.
10 steg mot godare Åland.


Med kassarna fulla av kött och grönsaker och åländsk honung är det lätt att se glad ut!
På fredagskvällen var det ganska lugnt på parkeringen, senare under helgen var det fullt med nya besökarrekord i varje knut på hela Åland.
Det syns kanske inte så bra på den här bilden men det är Skördefestens projektledare Liz Mattsson som pratar på trappan i samband med fredagens invigning.
Var inte riktigt uppmärksam när denna grupp introducerades men tror de heter Kvinnfolk. Hur som helst bjöd de på fiolmusik som gjorde besökare både glada och köpvilliga, precis som det ska vara på marknader.
”Vad jag tycker om det här med Skördefesten... Det kan du väl räkna ut själv. Men stå där du bara med lillbrorsan i kassen.” Njae, riktigt så sa kanske inte grabben på bilden men det är klart, när det handlar om skörd och mat och fest ligger man ju som nötkreatur lite risigt till.
PÅ ÅCA blev det ett smaskigt wienerbröd, gott kaffe, spänstiga pratstunder, korvsmakning, joghurtinköp och en fin kasse att bära hem allt i. Det är bra att företaget syns och behåller sin popularitet även i sämre och mer utmanande tider.

Kommentarer

Populära inlägg