Till minnet av Anne Frank

I en annan tid men geografiskt väldigt nära oss regerade en grymhet bortom allt vi tidigare sett. Början till slutet på denna katastrofens tidevarv ägde rum i Normandie och Dagen D, men innan det hände vara eländet större än som går att begripa.

Låt oss just i dag, till det finns det nämligen ett skäl, backa bandet till en järnvägsvagn i Tyskland, hösten 1944. I varje vagn stod sjuttio människor som hade att dela en plåthink för sina dagliga och mänskliga behov. Mat delades inte ut.

Ombord i en av vagnarna som i tre dygn skakade fram längs spåret stod en nyligen femton år fylld flicka tillsammans med sin familj och tusen andra dödsdömda människor. Hon hette Anne Frank och i dag, för sjuttio år sedan, anlände hon till Auschwitz i dagens Polen, bara några mil från platsen där Finland i dag för en heroisk kamp i volleyboll-VM. Vad som väntade henne där förstod hon själv lika lite som alla andra de miljoner som mötte samma öde. På hemsidan om Anne Frank och hennes öde finns allt och mer därtill när det gäller hennes liv och dagbok.

Anne Frank och hennes familj var judar och när livet inte längre gick att leva sökte hon och hennes familj skydd i ett litet kontorshus i den holländska staden Amsterdam. Där gömde de sig från juni 1942 till augusti 1944 då hela familjen greps och fördes till koncentrationslägret Auschwitz. Samma sommar som hon tvingades söka skydd fyllde Anne Frank tretton år och fick i födelsedagspresent en dagbok i vilken hon förde dagliga anteckningar, tillvaron var inte väldigt händelserik i de små rummen där familjen befann sig. Denna bok hör till de starkaste läsupplevelser jag utsatt mig själv för. Den är naivt klok, oskuldsfull och skrämmande bortom allt annat som kan kännas farligt. Hade den ansvariga för Zaras uppmärksammade modetröja läst samma bok hade tröjan med stjärnan aldrig sett dagens ljus eller några butikshyllor, garanterat.

Anne Frank blev aldrig mer än femton år. Från Auschwitz fördes hon till ett annat läger, Bergen-Belsen, där hon våren 1945 dog i följderna av en tyfusepidemi i det fullsatta lägret där förhållandena var hygieniskt miserabla. Den tre år äldre systern Margot dog av samma skäl strax innan på samma plats. Fadern Otto var den ende i familjen som överlevde och återvände till gömstället i Amsterdam där han hittade dagboken och publicerade den. I dag hör den till världens mest lästa böcker då den i sin enkelhet bättre än mycket annat beskrev vardagen i galenskapen. Läs den. 


Tröjan till höger var tänkt att säljas i modehuset Zaras butiker denna höst. Protesterna blev ögonblickliga och starka och tröjan drogs omedelbart in. Det är ingen vågad gissning att Anne Franks dagbok i fortsättningen läses rätt noga bland designergänget.
Här är en minnessten över systrarna Frank i Bergen-Belsen.
I det här huset gömde sig Anne Frank och hennes familj under två vidriga år mellan 1942 och 1944.

Kommentarer

Populära inlägg