Mental träning med Treier

Än så länge finns det absolut inget som hänt utan att först bara vara en vild tanke i en eller några människors skallar. Det gäller över hela världen och det gällde i går och det kommer att gälla i morgon. Se det som fakta. Prestationer, vilka det än handlar om, börjar i den egna skallen.

Någonstans där kommer mentale tränaren Christoph Treier in i matchen. Jag har lyssnat till honom några gånger tidigare, alltid med lika stor behållning. Förra veckan var han inbjuden av hårt kämpande och alltid entusiastiska (ta lärdom GMM!) Öspelens supporterklubb. Platsen var Kyrkby högstadieskolas fina auditorium och ämnet var rätt upp och ner mental träning för blivande och tidigare öspelsdeltagare (NatWest Island Games).

Christoph Treier vet vid det här laget vad han pratar om, in i detalj. I hans stall finns ett sextiotal proffsidrottare. Några är ännu inte så hemskt kända men andra har hyllat Christoph och hans förmåga. Till exempel skidskyttevärldsmästarinnan Kaisa Mäkäräinen, löparstjärnan Sandra Eriksson, Volkswagenstallet som vann årets rally-VM och många andra. I typisk Treiersk anda släppte han dessutom en bomb i sällskapet. Ni minns Felix Baumgarten, killen som hoppade från rymden häromåret. Just det, den som coachade honom att ta stegen från den lilla bänken till avgrunden var – Christoph Treier. Vi fick också förklaringen till varför det såg ut som om Baumgarter rörde sig i slowmotion. Han gjorde nämligen just det, gick sakta.


Se hoppet här och lägg märke till rörelserna.

”Genom att röra sig långsamt lugnar man ner sitt nervsystem och skapar lugn i hela kroppen”, förklarar Cristoph Treier.

Just det kan vara bra att ha om man står i beråd att kasta sig ner mot marken som finns där 39.000 meter nedanför och är väldigt hård.

Dessutom avslöjade Christoph att han var med och klarade FF Jaro kvar i ligan häromåret. Fast det är egentligen inget bra exempel.

”Mental träning är långsiktigt och målmedvetet. FF Jaro ringde när det var panik och de höll på föll ur ligan. Jag åkte dit och pratade med alla spelare var för sig och med tränarna mycket mer. Det var naturligtvis för lite men det räckte till. Bara att spelarna trodde på det tillräckligt mycket gjorde det skillnad och man klarade sig kvar i ligan.”
Det där tror jag för övrigt själv på väldigt mycket. Rätt ord i rätt tid av rätt avsändare gör skillnad. Du är det som du tror att du är. Det ryms mycket klokskap i de orden. Eller som Christoph också uttrycker det:
”Att oroa sig för något innebär att man har en mental bild om något som är eller kommer att bli negativt.”
Ett konkret tips (faktiskt flera men alla kan jag inte avslöja här) var 21 dagarsmetoden. Forskningen har kommit fram till att om man ägnar sig åt något i 21 dagar kan man i stort sett ändra vilket beteende som helst. Till och med en som är högerhänt men vill bli bättre med vänstern kan genom att använda vänstern i just 21 dagar märkbart förbättra skickligheten.

Treier lyfte också fram den rätt förgörande inställningen i det egna jaget, att man tror att man inte klarar av sin uppgift. Han tog taxiexemplet som i sin enkelhet är briljant. Ingen sätter sig i en taxi och säger vart man inte vill åka. Man hoppar in, ger ordern och kommer fram. Så ska också mental träning fungera. Utan krusiduller.

Och till sist. En positiv attityd gäller ALLTID. Punkt. Men... Skulle man inte lyckas är det heller aldrig någon katastrof:

”Det vore ju inte kul med idrott om man alltid skulle vinna. Hindren gör det ju faktiskt spännande!”
Christoph Treier hör också till de där människorna som påminner om sådant man egentligen aldrig borde få glömma. Som till exempel hur vackert Åland är!
Som föreläsare är Christoph på många sätt i en klass för sig. Han blandar forskning, erfarenhet och entusiasm på ett sätt som gör budskapet enkelt att begripa och omöjligt att missförstå. Det har de stora världsstjärnorna insett och därför flänger Christoph runt jorden i en takt som skulle få de första rymdfararna att bli åksjuka.

Supporterklubbens ordförande Leif Salmén hälsade välkommen och bjöd även in nya medlemmar. Jag är själv en av dem som varit med sedan länge och kan inget annat än hålla med. När det gäller att hålla humöret uppe har de åländska öspelssupportrarna få, om några, riktiga konkurrenter!  
Daniel Flöjt är en av dem som hörs när Åland tar upp kampen med övriga öspelsöar. Han finns där och syns där och gör skillnad. 
Några av de som tog sig till Kyrkby högstadieskola för att lära mer om mental träning av Cristoph Treier, Ålandsvännen som hjälper världseliten vidare till nästa steg! 

Kommentarer

Populära inlägg