Nu går trähus på höjden

Det gäller att hålla öron och ögon öppna alla dagar. Om man inte ser något eller hör något är det svårt att lära sig nya grejer. Jodå, det finns många exempel på motsatsen, väldigt ofta fyrtiotalister som kan allt och i grunden tycker det är onödigt att lära sig något nytt... Jag gillar Richard Bransons syn på förhållandet mellan att prata och lyssna!

”Ingen har någonsin lärt sig något av att lyssna till sig själv.” Richard Branson har sett ljuset.
Alltså ska det i dag handla om trähus i allmänhet och trähus på höjden i synnerhet. I Sverige är det numera tillåtet att bygga höghus i trä. I Finland, USA och Canada är maxgränsen fem våningar men ny lagstiftning är på gång.

Företaget Folkhem Produktion Ab och Martinsons Trä Ab står bakom det unika höghus, helt i trä, i Strandparken, Sundbyberg, som stod färdigt år 2013 och består av 124 bostadsrätter. Planerna stannar inte där, i dag kan man utan större besvär bygga tolv våningar.

Fördelarna med trähus är många. Husen går snabbare att bygga än traditionella betong- och stålhus, de är skönare att hantera och de brinner sämre än andra hus i ”konventionella” material. Förklaringen är de hårt sammanpressade kompakta träskivorna som elden inte får fäste i. Dessutom är det mumma för miljön och jakten på ett hållbart samhälle.
”Om man bygger ett hus i trä och tre i betong så har man klimatkompenserat för alla fyra hus”, säger vd Arne Olsson som berättade om fördelarna med trähus. En annan fördel tycks vara att husen blir ”otroligt friska att bo i”.

Så här ser det nybyggda höghuset i Sundbyberg ut. Visst skulle ett sådant passa väldigt bra i Mariehamn!
Förutom att trähustillverkarna numera lyckats lösa de tre ständiga utmaningarna med trähus: fukt, ljud och brand trycker man även hårt på klimateffekten. Den globala betongindustrin är inte att leka med. Den står för fem procent av alla koldioxidutsläpp i världen, att jämföra med flygindustrin som står för två procent. Varje kubikmeter trä som används sparar 2,2 ton koldioxidutsläpp. Det är heller ingen risk att skogen tar slut, åtminstone inte i vår del av världen. I Sverige finns det i dag mycket mer skog än det fanns för etthundra år sedan. Ett exempel, det åttavåningshus som byggts i Sundberg utgör en minuts tillväxt i skogen!

Senare på dagen skulle PAF:s ekonomidirektör Johan Rothberg berätta om deras planer på ett passivhus och en tillbyggnad helt i trä men det måste jag tyvärr hoppa. En tvåtimmarsföreläsning om tillväxt lockade. Där lärde jag mig också mycket men till det återkommer jag till i morgon!

Kommentarer

  1. Mycket intressant och kan utgöra inslag för ett hållbart Åland...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg