Stranden där blodet flöt

Operation Overlord. Så hette operationen år 1944 som skulle rädda hela världen från att ramla ner i nazismens svarta hål. I dag den sjätte juni är det exakt sjuttio år sedan sammanlagt uppemot tvåhundratusen livrädda men beslutsamma män och kvinnor landsteg i Normandie för att därifrån krossa tyskarna och återinföra lag och ordning i Europa. De lyckades. Dagen D blev vändpunkten för det krigsdrabbade Europa och början till det nya som vi alla i dag lever i och njuter av.

Detta jubileum uppmärksammas över hela världen och alla ledare som är något att räkna med är på plats i Frankrike. Det är inte underligt, det handlade om världens svåraste, farligaste och viktigaste landstigning där 160.000 soldater kom sjövägen till kusten vid Normandie med hjälp av femtusen (!) fartyg av alla sorter och storlekar. Resten kom i flyg och hoppade ut i mörkret med fallskärmar för att ta sig bakom de tyska linjerna. Skildringarna av allt detta är många och i stort sett alla lika intagande. Här är en bra text på svenska.

Jag är på många sätt själv en nörd när det kommer till allt detta och var i fjol med familjen till denna plats för att se stranden där striderna utkämpades. Det var precis så gripande som jag trodde. Man kunde varken se blodet eller höra kulsprutorna men det var inte långt ifrån. Omaha Beach är en mycket speciell plats och jag rekommenderar den varmt som utflyktsmål. Frihet har ett pris och aldrig har det varit lika högt som denna sommardag år 1944.

Här hemma är det skolavslutning och solens friande av Sveriges nationaldag. Knappast något av det hade hänt om inte landstigningen för sjuttio år sedan hade lyckats. Ha en fin fredag och en skön helg.
Här är stranden där skräckslagna män kom i båtar för att till en början bli nerskjutna av det tyska styrkorna.
I dag ser det oskyldigt ut men historien är dramatisk och minnen många. Till följd av olika avgörande fel var det tyska försvaret i det närmaste intakt när de allierade soldaterna nådde land i sina farkoster. 
Zacke, Jona och Mille på plats i Normandie.
Man räknar med att 3.000 amerikanska och 1.200 tyska soldater dog på denna kilometerlånga strand vid franska kusten. I dag högtidlighålls minnet av landstigningen på Omaha Beach och fyra andra platser.
Efter en överfärd från England var det trötta och sjösjuka soldater som försvarslösa tvingades löpa mot land och elden från de försvarande Wehrmacht-styrkorna. 
Skyltarna och informationen över vad som hände på Omaha Beach är många och informativa. Knappast något slag i något krig är lika väl dokumenterat som just D-Day.
Att befrielsen av Europa började vid denna strand undgår ingen.
Några föll, många dog, vissa stod och alla försökte sitt absolut bästa för att till sist lyckas.
Nära Omaha Beach finns det gott om muséer där den intresserade bokstavligen kan vältra sig i minnen och maskiner.
Sammanlagt tiotusen allierade soldater dog för att Europa skulle kunna fortsätta leva.
Så här såg det ut när portarna till båtarna öppnade sig vid ankomsten från havssidan till Omaha Beach.
Från landsidan var invasionen också spektakulär.
Efter den inledande katastrofen då de allierade mejades ner av det tyska försvaret kunde angriparna från havet sakta men säkert få situationen under kontroll och påbörja landstigningen under mer ordnade former.
Amerikas general och sedermera president Dwight D. Eisenhower hade egentligen velat landstiga den femte juni men blev stoppad av vädret. Här instruerar han fallskärmshoppare inför anfallet.
En karta över Omaha Beach, den kanske mest kända platsen där Dagen D ägde rum för sjuttio år sedan.

Kommentarer

Populära inlägg