Grattis Island, 70 år i dag!

I dag firar man på Island att det gått sjuttio år sedan republiken Island föddes i spåren av en folkomröstning som tog farväl av Danmark. Det tidigare unionsavtalet löpte ut och något nytt gick inte att förhandla fram till följd av andra världskriget varför självständighetstanken blev verklighet. I praktiken hade Island i stort sett alltid och i likhet med Färöarna klarat sig ensam, utan inblandning av Danmark.

Den 17 juni år 1944 blev Sveinn Björnsson den nya nationens förste president vilket Danmark hanterade på ett storartat vis. Trots ockupationen skickade den danske kungen Kristian X gratulationer till det isländska folket. Sedan år 1949 är Island anslutet till Nato och fram till år 2006 fanns även en amerikansk militärbas i Keflavik.


Det finns många länkar mellan Åland och Island. Till exempel importerar islänningarna väldigt många varroafria bin. Hur ni något i luften som surrar (på Island i dag) är det antagligen på åländska de hurrar (sorry).
Själv var jag för bara någon månad sedan till det lilla landet med det stora självförtroendet. Då var Akureyri målet. Jag skulle gärna återvända någon gång och köra runt hela ön i bil. Naturen man ser här finns inte någon annanstans på jorden.

Kommentarer

Populära inlägg